Nil Nehrini hemen hemen hepimiz duymuşuzdur. Dünyanın en önemli nehirler arasından bir tanesidir. Ayrıca Dünya’nın en uzun nehri olarak bilinmektedir. Dünya’nın en uzun nehri Nil Afrika kıtasında bulunuyor. Dünyanın en uzun nehri olan ve Uganda’daki Victoria Gölü’nden başlayan Nil Nehri 6700 km’lik yolculuğunu Mısır’ın Akdeniz kıyılarına dökülerek sonlandırır. Güney’den Kuzey’e doğru akan, üç tane ana kolu bulunan Nil Nehri’nin havzası Afrika kıtası’nın yüzde onluk kısmına tekabül etmektedir.
Bu nedenle karşınıza şöyle bir soru gelirse Nil Nehri Hangi Kıtadır?
A ) Avrupa
B ) Afrika
C ) Asya
D ) Amerika
Cevabını yukarıda yazıldığı gibi hafızanızda yer ederek kolayca cevabını bulabilirsiniz. 3 milyon 400 bin kilometrekare’dir. Türkiye’nin yüzölçümü 783.562 km²’dir ve Nil Nehri Türkiye’nin yaklaşık dört beş katı büyüklüğündedir. Havzası Afrika kıtasının onda birini kaplar. Güneyden kuzeye doğru akar ve üç ana kolu vardır: Beyaz Nil Nehri, Mavi Nil Nehri ve Atbarah Nehri. Nehrin en uzaktaki kaynağı Burundi’deki Doğu Afrika Göller Bölgesi’ndeki Kagera Nehri olarak doğar ve Tanzanya, Ruanda ve Uganda sınırlarını oluşturarak Victoria Gölü’ne katılır.
AFRİKA KITASI
Nüfus yoğunluğu ve yüzölçümü bakımından dünyanın en büyük ikinci kıtası olan Afrika, bünyesindeki adaların da yüzölçümü hesaplanırsa toplam 30 milyon 800 bin kilometre karelik bir alan ile dünya yüzölçümünün %6’sını oluşturmaktadır. 2016 verilerine göre 1 milyarı aşkın nüfusu ile dünya nüfusunun yüzde 15’lik kısmını bünyesinde barındıran ve en büyük şehri Lagos olan Afrika Kıtası, dünya topraklarının yüzde 24,4’ünü kapsamaktadır.
Nil Nehri’nin uzunluğu 6.853 km’dir. Bu uzunluk Nil Nehrini dünyanın en uzun nehri yapmaktadır.
Nil Nehri’nin üç ana kolu vardır: Beyaz Nil Nehri, Mavi Nil Nehri ve Atbarah Nehri.
Nil Nehri’nin havza ülkeleri şunlardır: Mısır, Burundi, Kongo, Sudan, Ruanda, Tanzanya, Kenya, Uganda ve Etiyopya.