Annelerimizin kullandığı gazlı ocakların alevinin mavi olduğunu görebilirsiniz. Özellikle kısık ateşte mavi görünen ateş, gaz ayarı açıldıkça sarılaşmaya başlar.
Ocaktan ya da çakmaktan çıkan ateşin alt kısmının mavi olması, gaz kaynağının (doğal gaz tesisatı, çakmak haznesi, tüp, vs.) içindeki çözünmüş oksijen miktarıyla ilgilidir. Ateşin oluşumu için yanıcı madde,yakıcı madde(oksijen) ve tutuşturma sıcaklığına ihtiyaç vardır. Yanmada diğer etkili olan yanıcı maddenin cinsi ve yanma için gerekli olan oksijen miktarı.Bu oranların değişmesi ateşin renginide değiştirir. Oksijen maddeleri yakıcı özelliğe sahiptir. Yani oksijen bulunmayan bir ortamda kesinlikle yanma olmaz. Örneğin bir gazın tam yanması sonucunda oluşan alev genelde soluk mavi olmaktadır. Bunun haricindeyse, yanma bölgesinden uzaklaştıkça alevin rengi değişebilir. Bu değişim, termodinamik ve ısı biliminde siyah cisim ışıması olarak bilinen ışımanın sıcaklığına bağlıdır.
Eğer oksijen yeterince bolsa iyi bir yanma meydana gelir ve mavi ateş ortaya çıkar. Gaz ayarı açıldıkça gazın tazyiki de artacağından, bu mavi alevli kısım belli bir yere kadar çıkar, sonra gazın içindeki oksijenin yanmayla birlikte azalması sonucu ateşin geri kalanı sarı hatta turuncu renklere sahip olur.
Örneğin bir orman yangınında, yere en yakın bölgelerde alev beyaz veya açık sarı renktedir. Bu renk, organik bir maddenin yayacağı en sıcak renktir. Bu bölgeden uzaklaştıkça, renk önce turunculaşır, sonrasında daha da soğuyarak kırmızılaşır. En üst bölgedeyse, neredeyse hiç yanmamış parçacıklar siyah bir duman olarak göğe karışır. Dolayısıyla alevin rengi, incelenen bölgenin sıcaklığına bağlıdır.
“Alev rengine bakarak yanmanın tam veya eksik olduğu belirlenebilir. Mavi alev genellikle tam yanmayı, turuncu alev eksik yanmayı ve karbonmonoksit oluşumunu, sarı alev ise ısıtıcının hiç yakılmaması gerektiği anlamına gelir.
Çok yararlı bir makale olmuş, bayağı faydalanmış oldum. Yazarın eline sağlık.