Anavatanı Avusturalya olan bu ağaçların, kuraklık yüzünden giderek azalan yeraltı su kaynaklarını hızla kuruttuğunu söyledi. Okaliptüs, myrtaceae familyasından birçok türü bulunan geniş bir ağaç cinsidir. Okaliptus takriben 20-70m boyunda gövdesi grimsi gümüş renkte odunu ise kırmızıdır ve üzerinde ara sıra çıkıntılara bulunur. Meyveleri çok sayıda tohum taşıyan kapsüller halinde oluşur. Okaliptüs türleri tohumuyla çoğalır. Bol güneşli ve sulak yerlerde bataklıkları kurutmak, odunundan yararlanılmak üzere sıkça yetiştirilir.
Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıkı, Okaliptüsün dikiminin yasaklanması için rapor hazırlayarak tüm ilgililere gönderen Prof. Dr. Sıkı, anavatanı Avustralya olan okaliptüs ağacının büyük boylu olanlarının günde ortalama 400 litre suyu topraktan bünyesine aldığını, 10 yaşındaki bir okaliptüs ağacının yılda 250 ton su tükettiğini vurguladı. Lakin bazıları’da Bir okaliptüste ağacın içinde yaklaşık 3 ton su vardır veya barındırıyor.
Meyveleri çok sayıda tohum taşıyan kapsüller halinde oluşur. Okaliptüs türleri tohumuyla çoğalır. Bol güneşli ve sulak yerlerde bataklıkları kurutmak, odunundan yararlanılmak üzere sıkça yetiştirilir.