İnsanlar yeryüzünün en sosyal canlılarıdır. Yani çevrelerindeki diğer insanlar ve canlı türleri ile sürekli bir iletişim halindedirler. Toplum halinde yaşamak, insanlara çeşitli sorumluluklar getirmektedir. Bu nedenle hapşırırken veya öksürürken yapmamız gereken veya uygulamamız gereken bazı şeyler vardır. Öksürürken veya hapşırırken ağzımızı kapatmamız da bu sorumluluklardan biridir. Birçok hastalığın oluşmasına sebep olan bakteriler, son derece çetin canlılar.
Ağızdan hapşırık veya öksürük yoluyla çıktıktan sonra 45 dakika daha yaşayabilen bakkteriler, havaya ilk çıktıklarında hızlıca kurur, serinleşir ve havada kalacak kadar hafif olabilirler. Bu tip durumlarda nefesimiz, ağzımızdan ve burnumuzdan büyük bir hızla dışarı çıkar. Normalde hastalık veya rahatsızlığı olanlarda hastalıklara sebebiyet veren bakteriler, yalnızca insanlarda bulunmuyor. Çıkarken de beraberinde bir miktar tükürük ya da sümük taşır.
Bu maddeler, vücudumuzda o esnada bulunan mikropları da barındırmaktadır. Özellikle hasta iken çok daha dikkatli olmamız gereken bu konu, diğer insanlara hastalık bulaştırmamak hatta onları bu riskten ötürü huzursuz hissettirmemek için önemlidir.
Canlı yaşamının olduğu neredeyse her yerde görülebilen çeşitli bakteriler var. Bu bakterilerin bazıları yararlı, bazıları etkisiz bazıları ise oldukça zararlı olabiliyor. Hasta olan insanların ağzını bir bezle kapatmasının sebebi de bakteri ve virüslerden korunmaya çalışılması.