Pangea, Geç Paleozoik ve Erken Mesozoik dönemler arasında var olmuş, günümüzdeki bütün kıtaların “ortak atası” olan süperkıtadır. Yaklaşık 225 milyon yıl önce, dünyanın kara kütleleri, bir süper kıta olarak birbirine bağlandı. Pangea, Dünya’da yaşam başladığında bütün kıtaların bir ada gibi birbiriyle birleşik haline verilen addır.
Pangea’nın oluştuğu zamanlarda omurgalı hayvanlar karaları işgal etmişti ve sürüngenler ile amfibiler giderek çeşitleniyordu. Bu dönemde henüz memeliler evrimleşmemişlerdi, ortada dinozorlar bile yoktu.
Pangaea, tek bir evrensel denizle, Panthalassa deniziyle çevriliydi. Tektonik dönem olarak bilinen Dünya yüzeyindeki oynamalar, Mesozoik Çağın ortalarında, Dünya yüzeyinde büyük kırılmalara ve ayrılmalara dönüşmüş; çok büyük kara parçaları birbirinden ayrılarak bugünkü hâllerini almışlardır. Günümüzde, Dünya levhalarındaki bu hareketin volkanik hareketlerden kaynaklandığına inanılmaktadır. Bu konudaki ipuçları 200 milyon yıl evvelki fosil kalıntılannda bulunabilir.
Pangea sonradan ikiye bölünmüş, bu bölünmeden sonra güney de kalan kısmına Gondvana, kuzeyde kalan kısmına Laurasia adı verilmiştir. Gondvana sonradan Antarktika, Güney Amerika, Avustralya ve Afrika Kıtaları olarak ayrılmıştır. Laurasia ise Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya Kıtaları olarak ayrılmıştır. Pangea şu anki haline gelene kadar belli evreler geçirmiştir.