Papağanlar nasıl konuşabiliyor?
Papağan kuşları nasıl konuşur birçoğumuzun hayretle ve merakla cevabını beklediğimiz bir konudur. Hatta bazen papağan kuşlarımızı konuşturmak için türlü türlü yollara baş vururuz. Papağanlar, konuşabilen kuşlar içinde en popüler türdür. Muhabbet kuşları ve hatta kargalar da bu yeteneğe sahiptir.
Papağanlar taklit yoluyla konuşabilen canlılar olduklarından, bu özellikleri nedeniyle de tüm dünyada büyük ilgi gören ve evcil olarak beslenen kuşlardır. Papağan, kıvrık gagalı parlak tüylü ve sıcak yerlerde yaşayan kuş türlerindendir.
Papağanlar birçoğunuzun bildiği gibi, aslında bilinçli olarak konuşmazlar; sadece duydukları sesleri taklit ederler. Bu yetenek sayesinde istedikleri sesleri taklit edebildikleri için insan dili gibi yabancı sesleri de öğrenebiliyorlar. Bu nedenle papağan türleri, tıpkı insanlar gibi ses çıkarma kabiliyetine sahipler.
Doğal ortamda yaşayan papağanlar diğer hayvan seslerini taklit ederek avlanma ve tehlikelerden korunma konusunda başarılı olabilirler. Papağanlar türlerine göre hızlı öğrenen ve yavaş öğrenen türler olarak ikiye ayrılır. Papağanların bu özel yeteneği, ses çıkarmalarına yarayan bölümün yapısından gelir. Papağanlarda bizdeki gibi ses teli yoktur. Onların gırtlaklarında ince bir diyafram vardır ve ciğerlerinden gelen hava buraya ulaştığında diyafram titreşerek ses üretir.
Bu sesin birçok farklı biçimde çıkmasını ise papağanın özel biçimli gagası ve küçücük bir hareketiyle sesin tınısını büyük ölçüde değiştirebilen dili sağlar. Bu sayede papağanlar kelimelerimizi değil, kelimeleri oluşturan seslerin titreşimlerini taklit eder.
Papağanlar arasında en iyi konuşan tür olan Afrika Papağanları’nın gelişi ise daha sonradır. Muhabbet kumarı 19. yüzyılın ortalarında Avustralya’dan Avrupa’ya getirilmişlerdir. Papağanlar insan isimleri, selam, emir ve soru sözcüklerini öğrenmekten hoşlanırlar. Bir papağan 500-600 kelime öğrenebilir. Zamanla bazı kelimeleri unutur ve yerine yeni kelimeler öğrenir. .