Çok yüksek bir adrenalin olan Paraşütle atlamayı çoğumuz atlamadan önce korkarız. Özellikle yeni başlayanlar için. Aslında paraşüt deyip de geçmemek gerekiyor, çünkü birçok çeşidi var. Dünyaya farklı bir perspektiften bakmak isteyenlerin tercih ettiği sporların başında gelen hava dalışı gerekli ekipmanlarla rahatlıkla öğrenilebilir
Paraşütçüler çoğunlukla uçaktan atlar ve genellikle düzlüklere ve açık bir göğe ihtiyaç duyarlar. Paraşütle atlama, genellikle hava araçlarından çıkış yapılarak boşluka ve belirli bir yükseklikte de paraşüt açarak yavaş bir şekilde yere inilen bir aksiyon sporudur. Paraşüt, ipek gibi bir naylon kumaştan üretilmektedir. Şemsiye biçimindeki şekli en genelidir ama kare ve dikdörtgen biçimde olanları da mevcuttur.
Yapılan araştırmaya göreye Paraşüt ile güvenli atlayış için yaklaşık 300 metre yükseğe çıkmanız gerekir.
Serbest Paraşüt ile ilgili sayısal bilgiler?
• Serbest düşüşün uzunluğu hava aracından çıkılan yüksekliğe ve serbest düşüş sırasıda paraşütçünün vücut hareketlerine bağlı olarak uzayıp kısalır. Tandem atlayışlarda 10.000 feet’ten (3.048 m)yapılıyorsa 30 saniye, 12.000 feet’ten (3.658 m) yapılıyorsa yaklaşık 40-45 saniye serbest düşüş şansı olur.
• Paraşütçüler serbest dalış sırasında yaklaşık saatte 200km’yi bulan hızlara ulaşırlar.
• Serbest paraşüt dikkat ve eğitim gerektiren ekstrem bir spordur. İlk bakışta çok tehlikeli gibi görünse de, istatistiklere bakıldığında ise güvenli olduğu söylenebilir. ABD Paraşüt Birliği (USPA) istatistiklerine göre 2013 yılında gökyüzü dalışlarındaki 1000 atlayışta 0,0075 oranda ölüm meydana gelmiştir. Tandem atlayışlarda da bu oran çok daha azdır (1000 atlayışta 0,003). Yani bir insanın üzerine yıldırım düşüp ölme ihtimali serbest paraşütten daha fazladır.
• 2012’de Red Bull Stratos projesi kapsamında Felix Baumgartner 127,852 feet ‘ten (38,970 m) atlamış, ses hızını geçip en yüksekten paraşütle atlama rekorunu kırmıştır. 2014’te ise Alan Eustace bu rekoru 135,890 feet’e (41.419 m) yükselterek Felix’in dünya rekorunu elinden almıştır.