Elmas dünyanın en değerli madenleri arasındadır. Bu kadar kıymetli oluşunun sebebi ise çok sert, parıltılı, işlenebilir olma özelliği ve nadir bulunmasıdır. Elmaslar çok sert oldukları için yüzyıllardır kuyumculukta (%25) ve sanayide (%75) oymacılık için kullanılıyor. Elmas, çok şaşırtıcı bir madendir çünkü bildiğimiz kömürle aynı maddedir.
Yakacak olarak kullandığımız kömür, çok uzun süreler boyunca yüksek basınç altında kalırsa elmasa dönüşmekte ve hummalı çalışmalar sonucu toprak altından çıkarılarak işlenmek üzere kuyumculara gitmektedir. Doğal madenler arasında en serti kabul edilen elmas özellikleri hem kullanım alanlarını hem de oluşum süreçlerini etkilemektedir. Elmas, belirli bir sıcaklıkta ve basınçta oluşmaktadır. Oluşumun gerçekleştiği yerler dünyanın çekirdeğine yakın olan derinliklerdir. Elmasın yaklaşık 1/3’ü değerli taş statüsünde olup, ziynet eşyası olarak, kalan kısmı da endüstriyel amaçlı olarak kullanılmaktadır.
Elmasların en az 990 milyon yıl önce oluştuğu, pek çoğunun ise 3,2 milyar yıl kadar eski olduğu biliniyor. Bu, karada bitki oluşumunun başladığı yaklaşık 500 milyon yıldan öncesi demek. Kömürün kaynağının bitkiler olduğu düşünüldüğünde elmasların kömürden oluşmadığı açıktır. Ayrıca kömüre yerin 3-3,5 km derinliğinden sonra neredeyse hiç rastlanmaz. Yani elmasların oluştuğu yerde kömür bulunmaz. Elmaslar oluştukları bu derin yerlerden yeryüzüne volkanik patlamalarla ulaşır.
Elmasın özellikleri
* Elmas, dünyada bulunan doğal madenlerin en sert olanıdır.
* Elmas, saf karbondan oluşmuş kristalize bir mineraldir.
* Mükemmel bir iletken olan elmas, aynı zamanda ısı yansıtıcısı ve en saydam maddedir.
* Dünyada bilinen en genç elmas yaklaşık 1 milyar yaşında, en yaşlı elmas da 3,5 milyar yaşındadır.