Penisilin doğanın kendi harikalarından biridir. Bakterilerle savaşan ve küften oluşmuş güçlü maddeye verdiğimiz ad penisilindir. Penisilin çeşitli cinslerden meydana gelir. Genellikle üretiminde «penicillium notatum» mantarlarından yararlanılır. Penisilin bir antibiyotiktir, yaşayan organizmalar tarafından üretilir, zararlı organizma ve bakterilere etkide bulunur.Penisilinaz dayanıklı penisilinler esas olarak Penisilin G’ye dirençli olan stafilokok türü mikroorganizmaların yaptığı enfeksiyonların tedavisinde kullanılır.
Penisilinlerin çok hastalıklarda ve dozlarına dikkat edilmeden kullanılması çeşitli mikroorganizmalarda bu ilaca karşı direnç meydana getirmiştir. Aynı hastalık eskisine oranla çok daha yüksek doz penisilin verilerek tedavi edilebilmektedir.
Penisilin, 1928 yılında Londra’da Alexander Fleming tarafından Penicillium notatum adlı küfte keşfedilen antibiyotik. Bu madde, ilk olarak 1911 yılında bir İskandinavyalı tarafından tanımlanmış olmakla beraber o yıllarda iyileştirici gücü bilinmemekteydi. 1945 yılında Fleming’le birlikte Nobel Ödülünü kazanan Oxfordlu Florey ve Chain, penisilinin kitle halinde elde edilebilmesini temin etmişlerdir. Çeşitli küflerin insanları etkileyip başka organizmalarda zarara sebep olmayan yaygın bakteriler üzerinde güçlü ve yıkıcı etki gösteren bul maddeyi ürettiği keşfedilmiştir.!
Son yıllarda beta laktamaz enzim üreten bakterilerin penisilinlere karşı oluşturduğu direnci kırmak için yapılan çalışmalar başarıya ulaşmıştır. Halen bu problem ampisilin ile bunun yarısı oranında Sulbaktam maddesi kombine edilerek ve amoksisilin ile bunun dörtte biri oranında klavulanik asit tozu olan potasyum klavulanat kombine edilerek çözülmüştür.
Penicillium notatum küfü enfeksiyonlu fareleri de iyileştirebilici bir özelliğe sahiptir. Penisilin etki alanı konusunda oldukça seçicidir. Yani bazı bakterilerde güçlü etkiler gösterirken diğerlerinde az ya da hiç etki göstermez. Bu sebeple de tüm bakterileri öldürmek için kullanılacak cinsten bir ilâç değildir.