Pireler saniyenin yüzde biri kadar bir sürede 100 km hıza ulaşır. Saniyede 70 takla atar ve her taklada 6 ayağı üzerine düşer.
Hızlı hareket edebilen genelde koyu renkli canlılardır. Hemen söyleyelim. Pirelerde bacaklara bağlı, bir tür yay sistemi var. Bu sistem sayesinde diğer vücut yapılarından bir miktar enerji aniden bacaklara aktarılıyor. Bacaklarda kullanılan bu enerji, sadece %5’lik bir kayıpla, pirenin olağanüstü bir yüksekliğe sıçramasını sağlıyor. Kaynak: Bir pire ne kadar yükseğe sıçrayabiliyor? Özel tasarlanmış ayakları sayesinde şu ana dek evrende bilinen en hızlı ivmelenmeye sahip canlıdır. Yerden fırlatılan bir uzay roketinden ağırlık-hız oranına göre yaklaşık 40 kat daha hızlıdır. Bu yüzden pireler ışınlanmış gibi anlık farklı yerlerde gözükür. Pirenin hızı saniyede 2m/s, saatte 7km/h di
Bir pire kaç metre zıplayabilir
Pireler tek seferde 1-2 metre kadar zıplayabilir. (Yazılı kaynakların çoğunda kendi uzunluğunun 200 katı kadar zıplayabildiği yazılmakta ise de eğer pirenin uzunluğu 3 mm ise ve 1-2 metre civarında zıplayabiliyor iseler aşağı yukarı boyunun 350 ile 650 katı arasında bir zıplama özelliği bulunmaktadır.
Nature dergisinin son sayısındaki yazıya göre, Cambridge Üniversitesi zoologlarından Malcolm Burrows, saniyede 2 bin kare çekilen ‘‘yüksek hız fotoğrafçılığı’’ yöntemi ile böceğin saniyede 4 bin metre süratle 70 santimetreden daha fazla zıplayabildiğini ölçtü. İngiliz bilim adamına göre, eğer insan aynı yeteneğe sahip olsaydı 210 metrelik bir gökdelenin boyu kadar zıplayabilecekti.