Plevrit bir iltihab hastalığıdır. Yüzeyde ve boşluklarında fibrozis tabakanın oluşumu ile yaygındır. Her zaman II-li hastalıktır. Diğer hastalıkların komplikasyonu olarak ortaya çıkar. Fakat esas hastalığı maskalayarak klinik şeklini ön plana çıkarıyor.
Etiologiyası. Patogenezi. Enfeksiyon plevritin spesifik ebeveyn ile (mikobakteriya turberkulyoz, solgun treponema), nonspesifik (pnevmokokk, streptokokk, bağırsak çöpü, virüsler, mantarlar) belirir. Ebeveyn plevraya kontakt yolu ile, limfogen, hematogen, plevranın zedelenmesi sırasında olur. Diğer etioloji faktörler bağ dokusu hastalıkları (romatizma, kırmızı kurt eşənəyi), yeni türevler, akciğer arteriyasının trombozu, trombemboliyasıdır. Plevritlərin büyük kısmı allergikdir. Blastamatoz plevritin gelişiminde tümörlerin lenf düğümlerine, lenfatik ve venöz damarlarına metastazı büyük rol oynuyor.
Simptomlar. Klinik yürüyüşü. Hastalığın gidişi ocağının lokalizasiyasından, yayılma derecesine, iltihabın karakterinden, komşu üyelerin fonksiyonların değişiminden bağlıdır. Plevritlər kuru – fibrinoz ve eksudativ olur. Eksudativ plevrit de sırayla seröz, seröz-fibrinoz, irinli, Hemorajik, xilyoz, karışık olur. Quru- seröz, seröz-fibrinoz plevrit çok zaman tuperkulyoz, pnevmoniya, romatizma ve diğer bağ dokusu hastalıkları sırasında görülür. Hemorragik plevrit yenitörəmələr, akciğer damarlarının tromboz, trombemboliyaları, hemorragik diatez, grip, nadiren tuperkulyoz, romatizma görülür. Eksudatın lokalizasiyasından göre p kostal, diafraqmal, paramediastinal, payarası biçimleri var.
Kuru – fibroz plevrit. Ana semptom nefesalma ve öksürük sırasında ağrının meydana gelmesidir. Hasta hasar yan üstü uzanınca ağrı hafifler. Solunum sırasında aynı tarafta göğüs kafesinin hareketi de sınırlıdır. Sıcaklık çok zaman subfebrildir. Titreme, gece terlemesi, halsizlik görülür. Kuru diafraqmal plevritin teşhisi zordur. Onun için göğüs kafesinde, kaburga altı bölgede ağrı, hıçkırık, karında ağrılar, meteorizm, karın kaslarının gerginliği, yutkunma sırasında ağrı görülür. Solunum meme tiplidir. Derin nefesalma sırasında göğüs kafesinin üst tarafında ağrı kaydedildi. Ağrı noktaları Meyan gelir – DOS- köprücük-memeyebenzer kas, I qabırğaarasə bölgede, boyun feqeresi bölgesinde ağrı baş kaldırıyor. Diafraqmal plevritin tespit edilmesine rentgenoloji çalışmalarda yardımcı olur. Diyafram yüksektir, hasarlı tarafta hareket mehdudlaşıb (Williams belirtisi). Yürüyüşü ağır değil, 10-14 gün sürer. Nüks mümkündür.
Eksudativ plevrit. Önce böyürde ağrılar, hasarlı tarafta solunum sırasında göğüs kafesinin hareketi sınırlıdır .Plevranın sürtünme kuyu kayıt olunur.Tez sık kuru, dokunaklı öksürük olur.Eksudatın derlenmesinden sonra böyürdəki ağrılar kayboluyor, ağırlık hissi ortaya gəlir.Təngnəfəslik formalaşır.Mülayim sianoz, kaburga arası alanın hamarlaşması gözlem olunur.Eksudatın üzerine perkusiya zamanı küt ses eşidilir.Səs titremesi ve bronxofoniya zəifləyir.Timpanik küylər artıyor, küçük kabarcıklı yaş xırıltılar tayin edilir.Perkusiya, rentgenoloji muayene eksudatın sınırı belirleyen edir.Eksudatın fazla miktarı divararalığının sağlam tarafa kasılması, solunum fonksiyonunun belirgin seviyede bozulmasına neden olur.Tənəffüzün derinliği azalır, frekansı çoğalıyor. Büyük miktarda eksudat kalbi ve damarları sıkar, ve sonuçta kalbin dakikalık ve vurgu hacminin azalmasına yol çıxarır.Kompensator taşikardi gelişme edir.Arterial baskı azalmaya meyillidir.Eksudativ plevrit febril sıcaklık, Notrofil leykositoz ECS yükselmesi ile tezahür edir.Plevral sıvının ağırlığı 1016-1018, hücre elemanları ile zengindir. Rivalt tepkisi müsbətdir.Gedişi etiologiyasında bağlıdır. Enfeksiyon alerjik plevrit zamanı eksudat 2-4 hətəyə “eriyor”, bitişme, plevranın kalınlaşması plevropnevmo siroz ve solunum yetmezliği gelişebilir.
Tedavi: Antibakteriyel tedavi belirleniyor. Eksudat uzaklaştırılır, gerekiyorsa yeri antiseptik harcı yıkanır. Medikamentöz tedavisi bağışıklık savunmayı güçlendiren preparatlar vitaminler şifa spor tanımlanıyor.