Ramazan Ayında Yapılacak İbadetler kişinin manevi hayatına büyük bir derecede sevap verilecektir. Bu nedenle Ramazan ayında yapılması gereken ibadetleri bir fırsat bilip elinden geldikçe değerlendirmesi lazımdır. onbir (11) ayın sultanı Ramazanı şerif günlerinin önemi ve fazileti şüpesiz bek büyük ve ziyadedir. Bu nedenle Ramazan’da çokça yapılan ve yapılması tavsiye edilen ibadetler vardır. Ramazan ayı 11 ayın sultanıdır. Ümmeti Muhammed’in ayıdır. O yüzden şimdiden Allah Teâlâ bu mübarek ayı hakkımızda; arınmanın, bağışlanmanın, nefse hakimiyet ile gerçek hürriyete kavuşmanın vesilesi kılsın!
Ramazân-ı Şerîf, Kur’ân’ın-ı Kerim’in nâzil olduğu aydır. Bu itibarla, Kur’an okumasını bilen herkes bu ayda bir hatim yapmalıdır. Bu hatmi yapmak sünnettir. Ramazân-ı Şerîf’in lâyıkıyla ihyâsı yolunda en çok dikkat edilecek husus, şüphesiz ki oruç ibâdetidir. Oruç, bize dünyânın fânî nîmetleri elinden alınacak bir âhiret yolcusu olduğumuzu hatırlatır.
Ramazan ayının evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu da cehennemden azaddır. Bu mübârek Ramazan ayında gönlünü Allâh’a, bedenini ibadete vererek, oruç, terâvih, Kur’ân-ı Kerîm, zikir, istiğfar, fitre, zekât, şefkat ve merhamet dolu hizmet ve fedakârlıklarla vakitlerini güzelce ihyâ edenler, bütün bir yıl bunun bereketine nâil olurlar.
Ramazan’a mahsus bir güzel ibadet de teravih namazıdır. Durumu müsait olanların bu namazı, uygun yaştaki çocuklarını da zorlamadan yanlarına alarak camide îfa etmelerinin faydaları sayılamayacak kadar çoktur.
Gündüzleri oruçla, geceleri teravih namazlarıyla ihya edilir. Ramazanı şerif Kur’an ayıdır. Bu itibarla, Kur’an okumasını bilen herkes bu ayda bir hatim yapmalıdır.
Ramazanı şerifin ilk akşamı, (Şaban’m son gününü, Ramazan’m ilk gününe bağlayan gece) akşamla yatsı arasında 2 rek’at teşekkür namazı kılınır. «Yâ Rabbi, Ramazanı şerif ile müşerref kıldığın için» denilir ve namaza durulur.
Fatihadan sonra birinci rek’atte 1 innâ a’tayna, ikinci rek’atte 1 ihlası şerif okunur,
Namazdan sonra; 70 istiğfarı şerif, 70 Salevâtı şerife, (salâtı münciye okumak efdaldir) okunup, duâ yapılır. Birinci 10 gün içinde mümkünse bir teşbih namazı kılınır. İkinci 10 gün içinde mümkünse yine bir teşbih namazı kılınır. Üçüncü 10 gün içinde tevbe-istiğfar ve 7 salât ü selâmdan sonra mümkünse 1001 defa istiğfar yapılır. Yâni:
TÜRKÇE OKUNUŞU : Eslağfirullâhe’l-azim ve etûbü ileyke, denilip, bittikten sonra 7 ilâ 70 salât ü selâm okunur ve dua yapılır.
İftara yakın her gün şu duaya devam etmelidir:
TÜRKÇE OKUNUŞU : Allahümme yâ vâsial mağfireti iğfirlî.
Mânası: «Ey bağışlaması bol olan Allahım! Benim günahlarımı afveyleiş
İftar esnasında da,
TÜRKÇE OKUNUŞU : Allâhümme leke sumtü ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rizkıke eftartü, duası okunur.
Mânası: «Allahım, senin nzan için oruç tuttum, sana iman ettim (işlerimi sana havale ettim). Ve senin verdiğin nzıkla orucumu açtım.»
Ramazanda fıtra veremeyen müslümanlar, arefe günü 2 rek’at namaz kılarak, Allah’a ilticâ ederler. Zamm-ı sûre olarak ne istenirse o okunur. Kadir gecesinin, Ramazanı şerifin 20 sinden sonraki tek gecelerinde aranmasına dair müteaddit hadisi şerifler vârid olmuştur. Birinden itibaren tek gecelerde aranmasını tavsiye eden büyüklerimiz’ de vardır.
RAMAZAN AYINDA YAPILMASI FAZİLETLİ OLAN İBADETLER NELER?
1- Oruç tutmak
2- Teravih namazı kılmak
3- Kuran-ı Kerim okumak (Hatim yapılabilir)
4- Sahura kalkmak
5- İftara misafir çağırmak
6- Günahların affı için tövbe etmek
7- Ramazan umresi yapmak
8- Zekat vermek
9- Namazları cemaatle kılmaya özen göstermek
10- Ramazan ayının son on gününün tek gecelerinde Kadir gecesini aramak ve bu kıymetli geceden istifade edebilmek
11- Sadaka vermek
12- Yetimi sevindirmek