S harfiyle başlayan çiçeklerin adları desek kaçımız kaçta çiçek çeşidini söyliyebilir ki, Baş harfi s olan çiçek türlerini sizler için derledik. S harfi ile başlayan çiçeklerin isimlerinin yanında kısa bir bilgide verilmektedir ki bu çiçeği daha iyi tanımak adına faydalı olacaktır.
Sümbülteber : Agave amica, daha önce Polianthes tuberosa, tuberose, özleri parfümeride bir nota olarak kullanılan Agavoideae alt ailesi Asparagaceae ailesinde çok yıllık bir bitkidir. Şimdi yaygın bir süs bitkisi olarak yetiştirilen tür, aslen Meksika’ya özgüdü.
Sümbül : Sümbül, Hyacinthus cinsine ait soğanlı bitkilerden olup daha önce zambakgiller familyasının üyesi olarak kabul edilmekte iken şimdi yeni bir familya olan Hyacinthaceae altında incelenmektedir. Sümbüllerin anayurdunu doğuda İran ve Türkmenistan’a kadar dağılım gösteren doğu Akdeniz bölgesi oluşturmaktadır
Susen : Japon iris, tavşan kulağı iris veya kakitsubata olarak bilinen iris laevigata, diğer Japon iris türleri de dahil olmak üzere, iris subgenus Limniris’in diğer üyeleriyle ilişkili bir Japon iris türüdür.
Sığırkuyruğu : Sığırkuyruğu, sıraca otugiller familyasından Verbascum cinsini oluşturan iki yıllık bitki türlerine verilen ad.
Sevgi çiçeği : Sevgi çiçeği, papatyagiller familyasından, Türkiye’ ye özgü, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan bir çiçek türü.
Saray patı : Callistephus, Aster familyasındaki Asteraceae familyasındaki tek bir Callistephus chinensis türü içeren çiçekli bitkilerin monotipik bir cinsidir. Ortak adları, Çin asterini ve yıllık asterini içerir. Çin ve Kore’ye özgüdür. yazlık bahçelerde süs bitkisi ve kesme çiçek olarak dünya çapında ekilir.
Saray çiçeği : Delphinium, düğün çiçeğigiller familyasından bir bitki cinsi. Ayrıca hezaren ve saray çiçeği olarak da bilinir. Anadolu’da 30 kadar delphinium türü vardır. Bir kısmı üzerinde kimyasal araştırmalar yapılmıştır. Tohumlarından önemli alkaloidler elde edilmektedir.
Sarı şebboy : Erysimum cheiri syn. Cheiranthus cheiri, Brassicaceae familyasında, Avrupa’ya özgü, ancak başka bir yerde tanınmış bir tür olarak yaygın olan bir çiçekli bitki türüdür. Aynı zamanda bir bahçe bitkisi olarak yaygın olarak yetiştirilmektedir.
Solanum : Solanum, patlıcangiller (Solanaceae) familyasından çeşitli sebze türlerini içeren cins.
Sindrella Çiçeği : Sineraria, çiçekçi sineraria veya yaygın ragwort olarak bilinen Pericallis ,hybrida, Asteraceae familyasında bulunan çiçekli bir bitkidir. Her iki Kanarya Adaları yerlisi olan Pericallis cruenta ve P. lanata arasında bir melez olarak ortaya çıkmıştır.
Sinameki : Sinameki, iki çenekli çiçekli bitki familyalarından baklagiller içinde sınıflanan Cassia cinsinin türlerini, bu türlerin meyvelerini ve bu türlerin bazılarından elde edilerek tıpta laksatif olarak kullanılan maddeyi ifade eder.
Siklamen : Siklamen veya tavşan kulağı, Primulaceae familyasından Cyclamen cinsini oluşturan yaşam alanı orman açıklıkları ve kayalık alanlar olan çok yıllık yumrulu bir bitki türlerini ortak adı.Tavşankulağı, buhurumeryem, Mormilik şeklinde de adlandırılır. Boyu 5–20 cm civarındadır ve Şubat – Nisan aylarında çiçek açar.
Sesbanya : Sesbania, Fabaceae ve Bezelye familyasındaki çiçekli bitkilerin bir cinsidir ve Sesbanieae kabilesinde bulunan tek cinsdir. Riverhemp, bu cins içindeki bitkiler için ortak bir isimdir. Dikkate değer türler arasında, çıngırak kutusu, dikenli sesbania ve yemek yapımında kullanılan Sesbania sesban sayılabilir.
Sarmaşık :
Sarısabır : Sarısabır, Asphodelaceae familyasından Aloe cinsini oluşturan anavatanı Afrika olan bitki türlerinin ortak adı. yaklasık 300 türü vardır. 3-4 türünün şifalı özelliği bulunmaktadır. Bunların içinde en şifalı olarak gösterilen tür Aloe vera’dır. Bu bitkinin yapraklarından çıkan jelin şifa özelliği bulunmaktadır.
Sardunya : Sardunya, turnagagasıgiller familyasındandır. Anayurdu Güney Afrika olan çok yıllık bitkidir. Akdeniz ülkelerinde o kadar çok yetiştirilir ki, Akdeniz’le özdeşleştirilmiştir. Kışa dayanıklıdır. Pembe, sarı beyaz ve kırmızı tonlarında çiçekleri vardır. Eşeysiz üreyebilir ve ekilen küçük bir parçadan büyüyebilir.
Salep Otu : Salep bitkisi, çam çiçeği, salep orkidesi veya sadece orkide gibi isimlerle anılan bu güzeller güzeli bitki, salkım şeklinde ve genel olarak mor renkte olan çiçekleriyle, dik gövdesiyle kolayca ayırt edilebilen bir bitki. Tüketim için kullanılan kısmıysa toprak altında kalan yumrusu.
Safran Çiçeği : Safran Çiçeği, Ağustos-Eylül aylarında ekilen Ekim-Kasım aylarında huni biçiminde açan mor renkli bitkidir. 20-25 santimetre uzunluğundaki bitki, Safranbolu’da yetiştirilmektedir. Açtıktan sonra tepecikler tek tek elle toplanıp kömür ateşinin üzerinde bal mumu ile karıştırılarak kurutulur
Sabun Çiçeği : Saponaria officinalis, karanfil ailesinden yaygın bir çok yıllık bitkidir. Bu bitkinin, ortak soapwort, sıçrayan bahis, karga sabunu, vahşi tatlı William ve soapweed gibi birçok ortak adı vardır. Toplamda yaklaşık 20 çeşit sabun suyu var. Bilimsel adı Saponaria, “sabun” anlamına gelen Latince sapo’dan türetilmiştir.