Üç aylar diye bilinen Recep Şaban ve Ramazan aylarının dinimizde ayrı bir değeri ve önemi vardır. Bu aylarda oruç tutarak, duada bulunarak ve istiğfar ederek takva alışkanlığını elde etmektir. İlâhî feyz ve bereketin yeryüzünü şenlendirdiği bu mübarek ay, mü’minler için en kârlı ve kazançlı fırsattır. Peygamberimizin Şaban ayına gösterdiği bu hürmetin bir sebebi de devamında gelecek olan Kur’ân ayı olan Ramazan’dan dolayı idi.
Resûlullah (s.a.v.) buyurdu ki: “Şaban ayı Benim ayımdır. Kim şaban ayına değer verirse muhakkak ki o, Benim emrime önem vermiş olur. Benim emrimi büyük tutana ise, Ben kıyamet günü öncü bir kurtarıcı ve iyi bir hazırlık olurum” (Dürret’ül Vâizîn)
O halde bizim gibi günahkarlara böyle ayları ve geceleri değerlendirmek günahlarına tevbe edip düzelenler için Rabbımızın merhamet edeceği Kuranı kerim de şöyle haber verilmiştir: Mealen Ey Muhammed ayetlerimize inananlar sana geldikleri zaman de ki: selam olsun size sizden bilmeyerek bir kötülük işleyipte sonra tövbe eden ve durumunu düzelten kimselere Rabbimiz merhamet etmeyi üzerine almıştır. O çok bağışlayan ve çok merhamet edendir. İslam Peygamberinin (s.a.a) şöyle buyurduğu geçer: “Şaban Ayı, Recep Ayı ile Ramazan Ayı arasında bir aydır. Fakat insanlar onun faziletinden gafildir. Hâlbuki onda kulların amelleri, Rabbü’l-Alemîn’e yükselir. Ben de oruçlu olduğum halde amelimin Allah’a yükselmesini severim.” ve başka bir hadiste şöyle geçer ” Beni peygamberliğe seçen (Allah’a) and olsun ki, kim bu ayda bir hayır ve iyilik kapısına yönelirse, tuba ağacının dallarından birisine tutunmuştur ve o, onu cennete ulaştırır. Kim de bir şer kapısına yönelirse, bu günde, zakkum ağacının bir dalına tutunmuştur ve onu ateşe götürecektir.”
Şaban ayı Resûlullah Efendimizin ayıdır. Bu itibarla salevâtı serîfeye çok devam etmek lâzımdır. Yine mümkün oldukça istiğfar, salevâtı şerife, ihlâsı şerif okumalı, teheccüd ve teşbih namazları kılmalıdır.
Bu cümleden olarak, bu ayın birinci gecesinde, her rek’atte bir fatiha ve 3 Âyetül kürsî ile bir teşbih namazı kılınır.
Şabanın 27. gecesi, akşam ile yatsı arasında iki rek’at teşekkür namazı kılınır. Zammı sûre olarak, ne istenirse o okunur. Namaza şöyle niyet edilir:
«Yâ Rabbi, beni Resûli Zişan Efendimizin ayının sonuna yaklaştırdın. Resûlullah Efendimizi ve mübarek ayım bana hem şefi’ ve hem de şâhid eyle.»
Namazdan sonra: 70 istiğfar
TÜRKÇE OKUNUŞLARI :
EstağfiruUâhe’l-aziym ve etûbü ileyk.
100 defa da şu salevâtı şerife okunacak
TÜRKÇE OKUNUŞU:
Allâhümme salli alâ rûhi Muhammedin fil-ervâh ve salli alâ cesedi Muhammedin fil-ecsâd ve salli alâ kabri Muhammedin filkubûr.
Namazdan sonra «ya Rabbı senin huzûrı sırrı ehadiyyetine iltica ediyorum,» denilir.
ŞABAN AYINDA YAPILABİLECEK FAZİLETLİ AMELLER
✓ Bu Şaban ayında Nebiyyi Ekrem sallallahü aleyhi ve sellem Efendimiz Hazretlerine çokça salavatı şerife getirilir.
✓ Ramazanı Şerif gelmezden önce tevbe ve istiğfarla Ramazanı Şerifi istikbal için hazırlıklı bir vaziyette bulunarak ona göre ibadet ve taatımızı artırmaya sa’y ü gayret etmekliğimiz lazımdır. Şu içinde bulunduğumuz üç aylardan Recebi şerif geçmektedir.
✓ Şaban ayı Ramazan’ın müjdecisi olmakla birlikte için hayırlı bir gece olab Berat Gecesini barındırmaktadır.
✓ Nefis muhasebesi.
✓ Kendimiz, ailemiz ve ümmeti Muhammed için bol bol dua.
“Allâhümme bârik lenâ fî Şaban ve belliğnâ Ramazan” duâsını her gün en az bir defa okumalı.
– Vakit ve Kaza Namazları kılmak
– Nafile Namazlar kılmak
– Bolca oruç tutmak
– Kur’an-ı Kerim okumak
– Dua etmek
– Tefekkür etmek
– Zikir yapmak
– Dini sohbetler yapmak ve dinlemek
– Müslümanlar arası ilişkileri güçlendirmek
– Muhtaçlara yardım etmek
– Dostları ve akrabaları ziyaret etmek
– Sadaka vermek olarak sıralandırılabilir.