Salyangozlar evleri sayılabilecek, büyükçe bir kabukla birlikte yaşarlar. Bu kabuk sayesinde hem düşmanlarından hem de olumsuz hava koşullarından korunabilirler. Salyangozlar, kimilerinin gözünde evlerini sırtlarında taşıyan küçük sevimli canlılar (aralarında büyük bir türde vardır.Salyangozlar, tatlısularda, denizlerde ve bütün çevrede görülebilen hayvanlardır. Nemli yerlerde bulunurlar ve yağışın bol olduğu ve havanın tam soğumadığı sonbahar aylarında sürekli görülürler.
Salyangozlar esasen kabuklarıyla doğarlar. Kabukları ilk doğdukları anda şeffaf ve yumuşak bir haldedir. Kabuğun serdeşmesi için salyangoz kalsiyum içeren besinlere ihtiyaç duyar. Bunun için de hemen, kalsiyum bakımından çok zengin olan yumurtasının kabuğunu yer.
Salyangoz büyüdükçe, kabuğu da onunla birlikte büyür. Adeta bir organ gibidir. Bu sebeple bir salyangoz, kabuğunu asla terk etmez. Bazen bahçe ve parklarda kabuksuz salyangozlar görebilirsiniz. Bunlar “sülük salyangozu” adı verilen, tamamen kabuksuz, ayrı bir türdür ve sıradan salyangozlar kadar sık görülmezler.
Bir salyangozun kabuğunu çıkardığınızda, ne olur? Tabii ki kabuğu çıkarılan bir salyangoz, artık ölü bir salyangozdur! Onun kabuğunu çıkarmayın. Salyangozların kabukları spiral şeklindedir ve yeni doğmuş bir salyangoz, kabuğunun sertlik kazanması için, içerisinden çıktığı yumurta kabuğunu yiyerek kalsiyum (Ca) ihtiyacını karşılar.
Salyangozların Bilimsel Sınıflandırması
Alem: Hayvanlar (Animalia)
Şube: Yumuşakçalar (Mollusca)
Sınıf: Karından Ayaklılar (Gastropoda)
Takım: Stylommatophora
Aile: Achatinidae
Cins: Achatina