Sedefli deniz salyangozunun her bir çizgisi ay gününe karşılık gelir. Spiral şeklinde salyangozun gittikçe büyüyen bölmeleri o kadar çok bölme oluşturur ki nihayet huni şeklini alır. Sayı 31 bölmedir. Her bir iç bölme bir aylık büyümenin dilimine karşılık gelir. Ne kadar bölme varsa o kadar ay yaşı vardır. Ne kadar çizgi varsa o kadar gün geçmiştir. Her bir çizgi geceleyin bir satha çıkış ve gündüz 400 metreye dalışı gösterir.
Sedef taşı organik kökenli bir taştır. Midye, istiridye, salyangoz gibi deniz canlılarının kabuk kısmında bulunur. Bu kabukların iç kısmında bolca aragonit bulunur. Gökkuşağı gibi yanardöner, pırıltılı renkleri vardır.
Sedef Taşı Özellikleri
Bildiğiniz gibi İnci de istiridye içerisinde yetişir ve o da organik bir taştır. Bu sebeple Sedef taşının bir diğer adı ise İnci Annesi (Mother of Pearl)’dir. İncinin yetiştiği kabuğun içerisini kaplar ve bir nevi ona annelik yapar.
Sedef deniz olan birçok ülkede çıkarılmaktadır. Bunun yanı sıra fosilleşerek taşa dönüşerek karada da bulunabilmektedir. Yani hem karada hem denizde bulunabilen nadir görülen bir taştır. Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan sedef taşları tatlı su midyelerinden elde edilir. Avrupa ülkeleri ise deniz salyangozlarından elde edilen sedef taşları kullanılmaktadır.
Sedef taşı mohs sertlik skalasına göre 3-4 sertliğindedir. Takı, tesbih ve süs eşyası yapımında kullanılır. Ülkemizde çokça tercih edilen değerli taşlar arasında olan sedefin sandık, sehpa gibi süs eşyalarında da kullanımı yaygındır. Çok sert olmadığı için narin bir taştır. Ayrıca ince yapılı, kırılgan bir taştır.
Sedef taşının tarihi antik dönemlere kadar uzanmaktadır. Çin başta olmak üzere Mısır, Hindistan, Sümer medeniyetlerinde kullanılmıştır. Sedef taşının Çin için özel bir yeri vardır. Şans, mutluluk, başarı ve para taşı olduğuna inanılır.