Halk arasında birçok kelime kullanırız. Ama bazen nasıl yazıldığı bilinmemektedir. Yayınevi kelimesinin nasıl yazılacağını merak ediyorsanız yalnız değilsiniz! Çoğunlukla yanlış kullanılan Şehir dışı nasıl yazılır? Dış, iç, sıra sözleriyle oluşturulan birleşik kelimeler ve terimler ayrı yazılır: ahlak dışı,çağ dışı, din dışı, kanun dışı, olağan dışı, hafta içi, yurt içi, yurt dışı, yanı sıra, aklı sıra, peşi sıra vb.
Bu kelime genellikle Şehirdışı şeklinde yanlış yazılmaktadır. “Şehir dışı” kelimesi ayrı mı yoksa bitişik mi yazıldığını derledik. Bugün gerek sosyal medya paylaşımlarında gerekse internette yer alan metinlerde bu sıfat tamlamasıyla ilgili ne denli yazım yanlışları yapıldığı hemen göze çarpmaktadır
Şehir dışı sözcüğünün yazımı ile ilgili birçok kez hataya düşülmektedir. Birleşik mi yoksa ayrı mı yazacağım diye kararsız kalan kişiler ilk olarak TDK’nın resmi internet sitesine giderek sorgulama yapar. Türk Dil Kurumu’nun yanı sıra bu başlık altından da ‘Şehirdışı’ şeklinde bitişik yazılması hatalı olup, kelimelerin ayrı yazılması gerekir. TDK’ya göre Şehir dışı sözcüğü ayrı olarak yazılmaktadır. Kelimenin diğer yazım şekilleri yanlıştır. Lütfen Türkçemizi düzgün kullanmaya özen gösterelim. Doğru kullanımı “Şehir dışı”şeklinde olmalıdır. Bu şekilde dikkate alındığında Şehir dışı kullanmak doğrudur ki TDK’da bu şekilde geçmektedir.
Bu sözcüğün doğru yazımı ve örnek cümlelerde kullanımı hemen aşağıda bulabilirsiniz.
Şehirdışı (Yanlış kullanım)
Şehir dışı ✓ (Doğru kullanım)
Şehir dışına çıkmayı planlıyorum.