Lazer tabanlı okuyucular olan CD ve DVD’ler günlük hayatta işimizi olağanüstü kolaylaştıran bilgi depolama alanlarıdır. Cd’ler teyplerden daha hızlı ve daha doğru bilgi depolaması yapılabilir. Standart CD’lerin tümü içerisinde 72 dakikalık müzik depolama yada 650 MB’lık veri depolayabilme kapasitesine sahiptir.
Compact Disc (CD) içine, müzik, bilgisayar verisi veya dijital kodlarla yazılmış herhangi bir bilginin kaydedildiği, yuvarlak ve yassı bir levhadır. CD’lerin ana amacı, kayıtlı stereo müziği saklamaktır. Bu amaçla kullanılan CD’lere audio CD denir ve bunlar bir CD çalarda dinlenir.
Bir kere yazılabilen CD-R’lerde ise veri değiştirilebilir. Burada veri kısmı “dye” adi verilen organik renkli bir maddeden oluşuyor. Bu madde CD’nin de rengini belirtiyor. Bu madde çoğunlukla yeşil, mavi, ya da altın rengindedir. CD’ler, ince metalle kaplı sert plastikten yapılmıştır ve sadece bir tarafları dinlenebilir.
Kayıt sırasında, ses dalgaları, bir mikrofon aracılığıyla elektrik sinyallerine çevrilir. Analogdijital dönüştürücü adı verilen bir alet, her bir saniyedeki bu sinyalleri, sample (örnek) adı verilen,
44.100 adet ayrı katmana böler. CD, CD çalarda dönmeye başladığında, bir lazer okuyucu, diskin alt tarafında parlar ve yuvarlak döngüleri takip eder. Yansımanın yoğunluğu, okuyucu girdiğinde ve iz bıraktığında değişir.
Ses üretiminde kullanılan bir alet, yansıyan ışıkları elektrik sinyallerine çevirir.
CD-ROM’lar ve CD’ler bilgisayar sektoründe çok yaygın bir biçimde kullanılan teknolojiler olarak yerlerini korumuşlardır. 2004 yılında, Dünya çapında satılan CD sayısı yaklaşık olarak 30 milyara yükselmiştir. 2007’ye kadar bu rakam Dünya çapında 200 milyara ulaşmıştır.