Din, Mısırlıların yaşamında önemli bir rol oynamıştır. Mısırlılar birçok tanrıya ve tanrıçaya inanıyorlardı. Tanrılar hayatın her yönüyle ilgiliydiler, Her kasaba ve şehrin de ayrı bir tanrısı vardı. Belli bir tanrıya veya ölü bir firavuna adanmış tapınaklar inşa edilmişti.
Piramitler dünyadaki en eski taş yapılardır, İnşa sebepleri ölü kralların vücutlarının sonsuzlukta güvende olması ve muhtemelen cennete geçişlerinin kolaylaştırılmasıydı.
Büyük Sfenks, insan başıyla aslan vücudunun birleştiği gizemli bir kaya heykelidir, Modern Kahire’nin dışında piramitlere yakın inşa edilmişti fakat inşa nedeni tam olarak bilinmemektedir, Tarihçiler, sfenkslerin, piramitlerden daha eski yapılar olduklarına inanırlar.
Dünyadaki en büyük tek-taş heykeli olup 73.5 metre uzunluğunda, 6 metre genişliğinde ve 20 metre yüksekliğindedir. Pençelerinin arasında bir tapınak olan ve yatan aslan biçiminde kafası ile bir firavun başı şeklinde olan bir heykeldir.
Aslanlar Antik Mısır mitolojisinde kutsal sayıldıkları için kutsallık ve büyü güçlerini kullanarak firavun mezarlarını ve piramitleri koruması amacıyla inşa edildiği düşünülmektedir. Büyük Gize Sfenks’indeki yüzün Dördüncü Hanedanlık Dönemi’nde, başkent Memphis’te 24 ila 26 yıl hüküm sürdüğü düşünülen 6 Eski Krallık firavunundan biri olan Kefren’in yüzü olduğu tahmin edilmektedir. Yükselen güneşi karşıladığı için Gize Piramitlerinin koruyucusu olduğuna inanılır.