Sıçan, kurnaz olmaktan da öte bir hayvandır. Sıçan, zekidir. Sıçana kapan kurarsanız, onu ancak bir kere yakalayabilirsiniz. Kapana yakalandıktan sonra kaçmayı başarırsa, onu ikinci kez yakalayamazsınız. Ayrıca kapandan kurtulur kurtulmaz diğer sıçanlara tehlikeyi haber verir.
Sıçanlar zekidir ve düşünebilmektedir, hatta belki bazı insanlardan daha fazla düşünebilmektedir.
Bir sıçan bir gün içerisinde kendi ağırlığının 3’te l’i kadar yiyebilir. Doğal ortamında bir fare, en fazla 2 yıla kadar yaşar. Fakat, bilerek ya da bilmeyerek onları iyi beslerseniz; taze yiyecek ve su tüketebilecekleri ortam yaratırsanız, hatta egzersiz yapacak yeterince alanı onlara tahsis ederseniz; ömürlerini uzatmış olursunuz. Daha doğrusu her canlıda olduğu gibi farelerin de yaşam kaliteleri arttıkça ömürleri uzar.
Fareler Ne Yer?
Bu sorunun yanıtı sizi şaşırtabilir. Çünkü fareler besin kaynağının yüksek olması açısından çikolata da dahil olmak üzere her şeyi yiyebilirler! Sebzeler, meyveler, böcekler, ağaç kökleri farelerin yediği en masum gıdalardır diyebiliriz. Çünkü deri eşyaları, mobilyaları, kumaşları da kemirirler.
Hatta ve hatta insanların ve diğer hayvanların yumuşak dokuları da onlar için birer yiyecek kaynağı olabilir. İşte bu nedenle farelerin beslenmesi diğer canlılarda olduğu gibi otçul ya da etçil olarak sınıflandırılamaz.
Çünkü fareler, “hepçil” beslenirler. “Fareler ne kadar yaşar” sorusunun yanıtına aslında bu pencereden bakıldığında farelerin ömürleri ne kadar az olsa da, insan hayatına verdikleri zarar oldukça fazladır!