Geviş getiren hayvanlar dört odacıklı bir mideye sahiptir. İneklerde Şirden (Abomasum) adı verilen gerçek mide ve her birinin belirli görevi olan İşkembe (Rumen), Börkenek (Reticulum) ve Kırkbayır (Omasum) adı verilen 3 farklı bölme vardır.
İnek Mide Yapısı Nasıldır?
Midenin odaları sırayla, rumen (işkembe), retikulum (börkenek), şirden (omasum) ve kırkbayır (abomasum) şeklindedir. Her oda, midede bulunan maya ve bakteri gibi çok sayıda mikroorganizmanın yardımıyla sindirime yardım eder. Dördüncü oda “gerçek mide”dir ve insanların ve geviş getirmeyen diğer memeli hayvanların mideleri gibi işleve sahiptir.
Bir ineğin sindirim sistemi aşağıdaki bölümlerden oluşur:
- Ağız boşluğu. Dış dudaklar, iki sıra diş ve kaslı bir dil ile temsil edilir. Yem kütlelerinin birincil olarak yakalanmasından, ezilmesinden ve yutulmasından sorumludur.
- Yemek borusu. Yiyecek kütlelerinin faringeal boşluk ile mide arasında taşınması için bir bağlantı kanalı. Uzunluğu yaklaşık 0,5 metredir.
- Mide. Yutulan yiyeceği öğüten, nemlendiren, parçalayan ve sindirim sistemi boyunca ilerleten karmaşık dört odalı bir sistem.
- İnce bağırsak. Geleneksel olarak duodenal, sıska ve iliak bölgelere ayrılır. Burada yem kitleleri safra ve mide suları ile işlenir, yağlar ve kısmen proteinler parçalanır.
- Kolon. Yemin son fermantasyonundan, proteinlerin parçalanmasından ve dışkı oluşumundan sorumludur. Burada çok sayıda faydalı bakteri yaşıyor.
Önemli! Hamile kraliçeleri beslemek sadece gastrointestinal sistem hastalıklarına değil aynı zamanda kürtaja da yol açabilir. Hayvanların yüksek asitli yiyecekler almadıklarından emin olun ve suyu suluklara dökmeden önce ısıtmayı unutmayın.