Işık: Güneşli yerleri sever.
Nem ve su: Nem ve su ister.
Toprak: Her türlü toprağa toleranslıdır.
Boy: 15-20m
Taç genişliği: 10-15m
Bazı kaynaklar kendi küllerinden yeniden doğan anka kuşunun (phoenix), oldukça uzun olan ömrünün sonuna yaklaştığını hissettiğinde , kendisine kuru sığla dallarından bir yuva yaparak içine yerleştiğini ve güneş ışıklarının etkisiyle yuvanın tutuşmasını beklediğini söylerler. Sığla ağacı, Altingiaceae familyasından günümüzde sadece Anadolu, Amerika ve Çin’de doğal olarak yayılış gösteren Liquidambar cinsine ait türlerin ortak adıdır.
Sığla ağacı, geleneksel uygulamalar dışında dünyada özellikle parfümeri ve ilaç endüstrisinde önemli bir yere sahiptir. 25–40 m’ye kadar boylanan yaprak döken kalın dallı ve geniş tepeli bir ağaçtır. İlk bakışta çınara benzer. Yaşlandıkça, kabuğu koyulaşır ve derin çatlaklı bir görünüm alır. Elsi loplu yapraklar sürgünlere sarmal dizilmiştir.
65 milyon yıldır bu topraklarda yaşamaya devam etmektedir. Kurumuş, yıpranmış, çürümüş sığla dalları bile yeni sürgünler vererek hayat bulur. Ancak Relikt endemik bir tür olan Anadolu Sığla Ağacı, sıkı yasal korumaya rağmen, 1950’lerden itibaren zaten dar olan yaşam alanı 6500 hektardan 1300 hektara inmiştir. Bu alanlar da yüksek oranda parçalanmış ve yok olma tehdidi ile karşı karşıyadır. Var olan bütün koruma statülerine ve tedbirlerine rağmen Sığla ormanları korunamamıştır.