Sinoviyal eklemler, hareketli eklemler olup vücudumuzda yaygın olarak bulunurlar.Vücudumuzun serbest hareketli eklemleri olan sinoviyal eklemler, eklem yüzlerinin şekilleri ve eklemin eksensel hareket olanaklarına göre sınıflanırlar. Sinoviyal eklemler, örneğin, dirsek, parmak eklemi ve bilek gibi birçok hareketi yapmayı sağlayan ve sinovyum adı verilen kaygan bir maddeyle kaplı eklemlerdir.
Vücuttaki bazı eklemler, kemikler arasında çok küçük hareketlere izin verir fakat işlevlerin, yakın ilişkideki birçok eklemle birleşimi sonucunda daha fazla esneklik oluşur. Tüm hareketli eklemler sinoviyal eklemler adını alırlar. El-ayak bileklerindeki ve omurgadaki kemikler bu şekilde çalışır.
Sinoviyal eklemlerde, kemik uçları, lif adı verilen sert bağlarla birbirine tutturulmuştur. Bu bağlar, kemikler arasındaki boşluklarda köprü görevi görür ve her bir kemik ucunu sıkıca tutar. Kemik uçlarının birbirine değdiği bölgeler kıkırdakla kaplıdır. Kıkırdak, parlak, yumuşak ve biraz elastikidir. Bu madde, her sürtünmede kemiklerin kaymasını sağlar.
Eklemlerde sinovial sıvının azalmasına bağlı olarak şu şikayetlerde bulunulabilir:
-Bir ya da iki eklemde ağrı ve sertlik veya katılık hissi,
-Hareket sırasında eklemden kıtırtı şeklinde ses gelmesi,
-Eklemin genişlemesi, deforme olması,
-Bazı durumlarda şişlik
Bu belirtiler osteoartrit hastalığının göstergesi olabilir. Bir fizik tedavi uzmanının değerlendirmesi ve teşhisi önemlidir.