Sis oluşumu nasıl meydana gelir?
Çoğunlukla yolculuk yaparken hayatımızı olumsuz etkileyen sis olayı, genel olarak yatay görüş mesafesini 1 km’nin altına indiren durumları ifade eder. Sisin oluşması için havanın, taşıyabileceği nem kapasitesinin üzerine çıkılması gerekmektedir. Bu nedenle de Sis, havadaki buharın yoğunlaşması neticesi meydana gelen bir hava hadisesidir. Sis, “stratus” ismi verilen bulut tipinin sakin havalarda yeryüzüne çok yakın mesafede oluşmasına denmektedir. Sis içinde çisenti biçiminde çok hafif yağış olabilir. Zirai açıdan faydalı olduğu kadar, güneşe engel olduğu için deniz, kara ve hava ulaşımında büyük ölçüde olumsuz etkileri de görülmektedir.
İklim şartlarına bağlı olarak gelişen bu hava olaylarından birisi de, sis olayıdır. Havada zaten var olan su buharının, yeryüzünün soğuk yüzeylerine çarpmasıyla yoğunlaşması ve küçük su zerreleri ya da buz kristalleri oluşturması sonucu ortaya çıkar. Soğutmak olan yer yüzüne, daha nemli ve nispeten daha sıcak bir hava cephesi yaklaştığında, aynı şekilde sis oluşacaktır.
Sis bulutunun içinde hafif bir yağış da olabilmektedir. Bu yağış bildiğimiz yağmur gibi damla damla ve gözle görülür bir yağış değil, daha çok spreyle sıkılmış gibi çok küçük zerrelerden oluşan bir çisenti halinde gerçekleşir.
Tarımsal açıdan çok faydalı olan sis, insanların diğer günlük faaliyetlerini aksattığı için pek sevilmez.
Sisli havalarda alınacak önlemler şunlardır:
*Araçta camlarınızı açık tutun.
*Araçta sis farlarınızı yakın.
*Araçlarla takip mesafesini koruyun.
*Yüksek hızla gitmeyin.
*Araç sollamayın.
*Uzun farları yakmayın.
*Dörtlü sinyalleri açık tutun.