Bugün sadece, Afrika’da Sahra’nın güneyinde Aşağı Nil ve Kap bölgesi gibi geniş alanlarda yaşar ve Batı Afrika’nın geniş alanlarında kökü kurumuştur. Suaygırları ağızlarını 120 cm ile 150 cm açabilirler. Su aygırının dişlerinden her biri de 3 kilogram ağırlığındadır.
Su aygırının gözleri, kulakları ve burun delikleri başının üzerindedir. Bu sayede de su içinde durup serinlerken etrafı rahatlıkla gözleyebilirler. Sahra çölünün güneyinde çok sıcak iklimlerde yaşadıklarından serin kalmak için günün 18 saat gibi büyük bir kısmını suda geçirirler. Güneş ortadan çekilincede yiyecek bulmak için sudan çıkarlar. 4 ton ağırlığa varanları vardır. Hem karada hem suda yaşar. Suya dalarken burun deliklerini kapatır. Bitkiyle beslenir. Ömrü: 40 yıl kadar.
Yaşamının büyük bir bölümünü suya dayanarak geçirdiği için her ayağındaki dört perdeli ayak ve kaygan kıyılarda yüzmeye ve yürümeye yardımcı olan dört perdeli ayak dahil olmak üzere yarı sudaki yaşam tarzlarına yardımcı olmak için bir dizi mükemmel adaptasyona sahiptir. Su aygırlarının gözleri, kulakları ve burun delikleri başının üstünde yer almaktadır. Böylece su aygırları sıcak güneşin altında vücutlarını serin tutmak için suya batırdıkları zaman hâlâ görebiliyor, duyabiliyor ve nefes alabiliyorlar.