İnsanlardan önce dünyada yaşayan canlılarla ilgili neredeyse herşey fosillerden öğrenilmiştir. Fosiller ölü bitki ve hayvanların milyonlarca yıl içerisinde taşa dönüşmüş hâlleridir. Tarihin incelenmeye başlanmasıyla beraber tarihçiler çok büyük olan insanlık tarihini devirlere veya çağlara ayırma ihtiyacı duymuştur. Böylelikle bilgi daha rahat analiz edilmekte ve sınıflandırılmaktadır.
Tarih devirlerinin başlangıcı, her toplumun yazıyla tanışmasının sonucudur. Bu nedenle tarih devirlerinin başlangıcı bölgelere göre farklılık gösterir. Örneğin; Mezopotamya’da M.Ö. IV. bin yılda, Mısır’da M.Ö. III. bin yılda, Anadolu’da M.Ö. II. bin yılda tarih devirleri başlamıştır. Bilim adamlan bu kalıntıları inceleyerek hem karada hem suda yaşayan hayvanlarla ilgili tüm bilgileri edinebilmiş; ayrıca yaşamak için ihtiyaç duyduklan besin çeşitlerini de tanımlayabilmişlerdir.
Tarih öncesi zaman kayıtlan ve fosil örnekleri günümüz müzelerinin çoğunda görülebilir. Günümüzde modern arkeoloji de bu sınıflandırmayı temel almaktadır. Ulaşılan teknoloji düzeyi temel alınarak yapılan bu modele göre tarih öncesi çağlar Taş Devri ve Maden Devri olmak üzere iki ana sınıfa ayrılır. Taş devri kendi içinde paleolitik, mezolitik ve neolitik dönem olarak üçe ayrılır. Maden devri ise bakır, tunç ve demir çağı olmak üzere 3 farklı dönemden oluşur. Bu çağlardan da tunç çağı erken, orta ve son olmak üzere üç çağa ayrılır.
Taş Devri
1- Kaba Taş (paleolotik)
2- Yontma Taş (mezolotik)
3- Cilalı Taş (neolitik)
Taş Bakır Devri
Taş- Bakır Devri (Kalkolitik Çağ)
Maden Devri
1. Bakır Devri
2. Tunç Devri
3. Demir Devri
Tarih Devirleri
1. İlkçağ
2. Ortaçağ
3. Yeniçağ
4. Yakınçağ