DÜNYANIN İLK BÜYÜK MEDENİYETİ NEREDE KURULMUŞTUR
İndus Vadisi medeniyeti, dünyanın ilk büyük toplumla nadandı. Ticaret yapan, tarım ve hayvancılıkla uğraşan topluluklardan doğmuştu. Bu medeniyet şimdi Pakistan ve Hindistan’ın kuzeybatısı olan geniş ovalarda yaklaşık 4500 yıl önce gelişmeye başlamıştı. İndus Vadisi uygarlığı büyük bir olasılıkla kentlerin çevresindeki köylerde ve önceki yerleşmelerde gelişti. Indus Vadisi’nin kuzeyindeki Harappa ve güneyindeki Mohenjo Daro bu medeniyetin en büyük iki şehriydi.
Her ikisi de çok planlı olarak ve ızgara sisteminde kurulmuş şehirlerdi. Bu şehirlerde geniş yollar ve çoğu en az iki katlı tuğladan yapılmış evler bulunmaktaydı. Pek çok evde, yakındaki toplu kullanıma açık bir kuyudan veya evin avlusundaki bir kuyudan suyun getirildiği bir banyo bulunmaktaydı.
Burada yaşayan insanlar çiftçilikle uğraşır, kuzeydeki dağlarda karlar eridiğinde alüvyonla yüklü suların kapladığı tarlalarda ekin yetiştirirdi.
GERÇEK DOSYASI
Indus Vadisi’nde yaşayan çiftçiler bir çift öküzün koşulduğu ahşap arabalar kullanırdı. Mohenjo Daro’nun gün ışığına çıkarılan yollarında yüklü at arabalarının bıraktığı derin izler görülmüştür.
Genel bakış
* Harappa Uygarlığı olarak da bilinen İndus Vadisi Uygarlığı, milattan önce 3300-1300 yılları arasında, günümüz coğrafyasında kuzeydoğu Afganistan’dan Pakistan’a ve
* Hindistan’ın kuzeybatısına kadar uzanan bölgede yer almaktaydı.
* Ağırlık ve ölçü birimlerinin standartlaştırılması, mühür oyma, bakır, bronz, kurşun ve kalay gibi metal işleri bu uygarlığın getirdiği önemli yeniliklerden bazılarıdır.
* İndus yazılarının çok az bir kısmı anlaşılabilmektedir, bunun sonucu olarak İndus Vadisi *
* Uygarlığı’nın kurumları ve yönetim sistemlerine dair çok az şey bilinmektedir.
* Uygarlığın iklim değişimi ve göç nedeni ile sona erdiği düşünülmektedir.