Son yıllarda, birçok beklenmeyen ve ani ölümler trombüs ile ilişkilendirilmiştir. Kalbin trombozu, akciğer damarları daha tehlikelidir.
Tromboz halk arasında kanın pıhtılaşması demektir. Tıp dilinde ise Derinlerdeki kan pıhtılaşmasına tromboz denir ve ciddi ayrıcada çok özel bir konudur. Tromboz bacak ve kalçanın iç toplar damarlarında (ven) oluşursa daha ciddi problemler doğurur. Trombozun gerçekleştiği organa gore tehlike büyük olur. Beyin damarlarında tromboz gerçekleşirse felce yada beyin kanamasına sebep olabilir, kalp damarlarında pıhtılasmayla tıkanma olursa kalp krizi oluşabilir,cok ince damarlarda tıkanıklık olursa kalpte çürüme olabilir. Akciğerde pıhtı oluşursa emboli denen durum oluşabilir buda ölume sebep olabilir.
ÖLÜMCÜL HASTALIĞA DÖNÜŞEBİLİR
Akciğerdeki pıhtılar tedavi edilmezse kronikleşerek akciğer tansiyonunu yükselterek kalp yetmezliğine ve ölüme yol açabilir. Yirmi beş pulmoneremboli vakasından biri kronikleşerek kronik tromboembolikpulmoner hipertansiyon adı verilen kalp yetersizliği ile yaşam kalitesini ileri derecede bozan ölümcül hastalığa sebep olabilir. Bu nedenle erken dönemde doğru teşhis ile etkin ve güvenli tedavi ile pıhtının erimesi sağlanıp ilerlemesini durdurmak gerekir
Tromboz Sebepleri
Sağlık açısından önemli bir risk unsuru olan kan pıhtılaşması çeşitli nedenlere bağlı olarak oluşabilmektedir. Pıhtılaşmanın zamanında tedavi edilmesi ölüm veya felç gibi bir felakete neden olabilmektedir. Vücutta bulunan mekanizmada denge oldukça hassas olmaktadır. Bu nedenle en ufak bir olayda kanama veya pıhtılaşma oluşmaz.
Genel olarak tromboz sebepleri üç ayrı nedene bağlanmaktadır:
Kan yapısının bozulmasına bağlı oluşan trombozlardır. Kan yapısının bozulması nedeniyle meydana gelen tromboz, genel olarak; yaşanan bir cerrahi müdahale, uzun süreli yapılan seyahatler, kadınlar tarafından alınan hormon ilaçları, yaşanılan enfeksiyonlar, alkol ve sigara tiryakiliği.
Kan akımındaki bozulmaya bağlı olarak meydana gelen trombozlar
Damarların içyapısında oluşan bozulmaya bağlı olarak oluşan trombozlar Uzun bir zaman hareketsiz yatmak kanda pıhtılaşma oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle yatalak hastalar veya zorunlu yatak istirahatlarında hastaya belirli egzersizler uygulanmalı; uygun yataklar seçilmeli kanı sulandıran ve pıhtılaşma önleyen ilaçlar kullanılmalı.
Bir cerrahi müdahale sonrasında veya doğum yapan bir bayanda kanın yapısındaki bozukluklara bağlı olarak oluşan kan pıhtılaşmaları
Kalıtımsal hastalıklar
Kan hastalıklarına bağlı akımın yavaşlaması nedeniyle olarak oluşan kandaki pıhtılaşmalar
Kalp hastalıklarına bağlı olarak oluşan trombozlar
Damar tıkanıklıkları
Hamilelik durumlarında
Aşırı kiloya bağlı olarak kan akımın dengesizliğinden kaynaklanan kan pıhtılaşmaları
Damar sertliklerine bağlı olanlar
Kolesterolde meydana gelen dengesizliğe bağlı oluşan trombozlar.