Bir ülkenin ulusal saati, o ülkenin devleti tarafından belirlenmektedir. Ülkeler arasındaki iletişimin gelişmesiyle günümüzde saat karışıklıklarını önlemek amacıyla uluslar arası saat dilimleri düzenlenmiştir. Bu yüzden her meridyen için ayrı bir saat ayarı kullanmak mümkün değildir. Bunun için de dünyayı iki kutup arasında dilim dilim böldüğü farz edilen 360 adet meridyen yayı kullanılır. Yani ulusal saat kavramı, ülke üzerinden geçmekte olan bir meridyenin saatinin tüm ülke için ortak saat olarak kullanılması anlamına gelir. Her meridyen arası 4 dakikadır.
Güneş doğudan doğduğu için, bir ülkenin doğusu, güneşi erken görür. Yani İstanbul henüz karanlıkken, Van’da güneş çoktan doğmuş olabilir. Ülkelerin doğu batı doğrultusundaki genişliğine bağlı olarak kullandığı ortak saat sayısı değişir. Her ülke, resmî işlemlerde aksaklık yaşamamak için tek bir ulusal saat belirler. Bunu yaparken de diğer ülkelerle uyumlu olmaya dikkat eder. Ulusal saatler belirlenirken dakikalar hesaba katılmaz, sadece saatler kullanılır.
26°C – 45°C doğu meridyenleri arasında bulunan ülkemizin ulusal saati, İzmit’ten geçtiği farz edilen 30°C meridyenine göre belirlenmiştir. İngiltere’deki Greenwich kasabasından geçtiği farz edilen 0°C meridyeninden sonra sırasıyla 15°C, 30°C ve 45°C meridyenleri 1, 2 ve 3 saat fark ettirdiği için, ülkemiz 30’u tercih etmiş ve Greenwich zamanından 2 saat ileriye ayarlanmıştır.