Uşak farklı lezzetleri ve geniş kültürüyle dikkat çekiyor. Tabi her şehrin kendine özgü meşhur yemekleri, meyveleri, yöresel yemekleri ve tatlıları hatta hediyelik eşyaları dahi vardır. Bu gün sizler için Uşak’ta neler meşhur olduğunu Uşak’a özgü ve tarihi yada gezilecek yerleri ile yemeklerini ve tatlılarını derliyeceğiz.
Eğer bir gün yolunuz Uşağ’a düşerse ve (Uşak’ta ne yenir) diye düşünürseniz. Uşak genelinde mutlaka tatmanız ve yemeden içmeden dönmemeniz gereken lezzetler aşağıda. Umarız önerilerimizi beğenirsiniz! İşte bu konuda bilinmesi gereken Uşak’ın meşhur özgü yemekleri, tatlıları ve meyveleri…
Uşak Tarhanası: Buğday unu, tam yağlı yoğurt, kırmızıbiber, soğan, domates ve nanenin karışımı ile hazırlanan hamurun en az 21 gün fermente edilmesi ve temiz bir bez üzerine serilerek belli aralıklarla gölgede kurutulmasıyla yapılan granül yapıda bir tarhana türüdür.
Ulubey Ebem Köftesi: Et, soğan, yumurta, un, maydanoz, baharatlar ve kabartma tozu karışımının oklava ile açılmasıyla yapılan tabak büyüklüğünde bir köfte türüdür.
Ulubey Döndürmesi: Büyükçe bir sinide 1 sıra hamur içine genellikle ıspanak veya kabak olmak üzere hazırlanan iç ve üzerine 1 sıra daha hamur konularak pişirilen ve görünüm olarak böreğe benzeyen hamur işi yiyecektir.
Ulubey Demir Tatlısı: Küçük at arabası tekerlekleri gibi görünen tatlı, yumurta, un, su, tuz ve kabartma tozundan oluşan sıvı hamurun demir kalıplar ile kızgın yağda kızartılmasıyla yapılır.
Sivaslı Çileği: Sivaslı çileği iklim şartları ve toprak özelliği nedeniyle aroması yüksek bir çilektir.
Karahallı Ciğeri: Küçük küçük kesilen kuzu karaciğeri ve aynı kuzuların kuyruk yağı kullanılarak sacda pişirilen Karahallı ciğeri, kendine has pişme yöntemi, yapımının uzun zaman alması, zahmetli olması, ustalık gerektirmesi ve lezzetiyle tanınmıştır.
Ulubey Kanyonu: Dünya’nın en büyük ikinci kanyonudur. Kanyon üzerinde bulunan cam teras sayesinde eşsiz kanyon manzarası, kanyon boyunca antik dönemlerden kalma su kanalları, kaya mezarları ve mağaralar seyredebilmektedir.
Hamamboğazı Kaplıcaları: Hamamboğazı termal turizm alanı doğa ile iç içe olmasının yanı sıra ulaşım yönünden de önemli bir avantaja sahiptir. Sağlık yönünden çok yararlı olduğu görülmüş; mide, karaciğer, bağırsak ve özellikle kronik dejeneratif romatizmal hastalıklara iyi geldiği tespit edilmiştir.
Uşak Halısı: Sarı, kırmızı ve lacivert renklerin hakim olduğu, madalyonlu ve yıldızlı motiflerin sonsuz sıralanma oluşturduğu, kalitesi 25×40 ila 25×50, hav yüksekliği 5-7 mm ve dm²’deki ilme sayısı 675 ila 2000 olan ve çift Türk düğümü ile yünden dokunan bir el halısı türüdür.
Eşme Yörük Kilimi: Eşme’nin Yörük-Türkmen kökenli bir yerleşim yeri olması sebebiyle göçebe kültürü ve yöresel birikim ile dokunan, kalitesi 40×240, çözgüsü 4/2 yün, kalın atkı ipi 3,5/2 yün olan ve Anadolu’nun başka yörelerinde olmayan bir takım yapısal özelliklere sahip olan bir kilim türüdür.