Birçok filmde de görüsünüz, karakterler uyanır ve uyandıktan sonra hemen vücudunu gerer. Uyandıktan sonra hepimizin içinden gerinmek gelir. Vücudumuzu iyice uzatır ve kendimizi kasarız. Hatta bazılarımız gerinirken şekilden şekle girer!. Bu gerilim ve sertlik birdenbire ortaya çıkmaz ama dakikalar içinde gelişir ve maksimum noktaya ulaşır. Bu nedenle uzun zaman hareketsiz kaldığımızda vücudumuzda bir katılık, sertlik hissederiz.
Gerinmek vücudun doğal bir ihtiyacıdır. Ortalama 8 saat boyunca, neredeyse tamamen hareketsiz kalan vücudumuzun yataktan fırlayıp aynı anda tüm kaslarını kullanmaya başlaması hem kolay değildir hem de zararlı olabilir. Uyandıktan sonra gerinmenin faydaları bilimsel olarak da kanıtlanmıştır; saatlerce hareket etmemiş kaslarınızı açar ve kan dolaşımınızı hızlandırarak uyanmanıza yardımcı olur.
Hareketsizlik sebebiyle kaslarımızın arasındaki kılcal damarların içinde bulunan kan ve oksijen miktarı azalmıştır. Uzun süre hareketsiz kaldığımızda vücudumuzda bir katılık ve sertlik hissetmemiz bu yüzdendir. Atletler yarışa başlamadan önce farklı hareketler yaparak kaslarındaki bu sertliği yok etmeye çalışır. Bu durumda hemen harekete başlamak çeşitli kaslarımıza kramp girmesine ve canımızın acımasına sebep olabilir. Gerinmek, vücudun ana kas gruplarını kendine getirmek için yapılacak en iyi şeydir.
Kasların esnemesi ve kanla dolması, onları harekete hazır hale getirir. Bu esnada esneyerek de vücudumuza gereken oksijeni bol bol alırız. Gerinme tıpkı esneme gibi uykudan kalkıldığı zaman görülebilir. En sık bu şekilde ortaya çıkar fakat bazen de sinirler yorulduğunda gerinmek mümkündür. ‘Gerim gerim gerinmek’ deyimi, rahatlık, mutluluk ve övünç duymak anlamında kullanıldığına göre gerinmenin rahatlatıcı etkisinin hoşumuza gittiği ortada.