Dünya’dan yollanmış tüm uzay araçları, sahip oldukları yakıt ile hem gitmeleri gereken yere gitmek hem de -gerekli ise- oradan dönmek zorundalar. Bu nedenle yapılan bir araştırmaya göre uzay yolculuğunda taşınacak her kilo için gerekli olan yakıt miktarı 530 kg”dır. Eğer ki Dünya’nın çekiminin çok daha az olduğu bir yerlerde yakıt ikmali yapabilseydik, çok daha fazla ekipmanı, mürettebatı ya da kargoyu aynı roketlerle uzaya çıkarabilirdik.
Uzay araçlarının Dünya’nın kütleçekimini yenip uzaya ulaşması için roket motorlarından yararlanılır. Roket motorlarında katı, sıvı ya da gaz yakıtlar kullanılabilir. Ayrıca yakıtların seçiminde tüketilen yakıtın kararlılığı, basit ve güvenli bir biçimde depolanması, maliyeti ve ulaşılabilir olması da dikkate alınmaktadır. Sıvı yakıtların belirli bir miktarının uzay araçlarının momentumunda sebep olduğu değişim aynı miktardaki katı yakıtınkinden daha yüksektir. Bu nedenle sıvı yakıtlar uzay aracı belli bir irtifaya ulaştıktan sonra kullanılmaya başlanır. Bu amaçla genellikle sıvı hidrojen kullanılır. Hidrojen hafif ama çok güçlü bir roket yakıtıdır
Dünya tarihinin en büyük, en uzun ve en ağır roketi Saturn V, işlev gördüğü zamanlarda tam 763 Asya fili, yani yaklaşık 2.000.000kg ağırlığında yakıt tüketiyordu. Saturn V’in saniyede tükkettiği yakıt miktarıysa toplam 5865kg/s, yani 1.36 Asya fili kadar.