Birçoğumuz gökyüzüne baktığımız büyük bir hayranlık ve şaşkınlıkla izleriz. Peki hiç merak ettiniz mi Gökyüzü yada uzay neden karanlıktır. Geceleri gökyüzünün neden karanlık olduğu yüzyıllarca bilim insanlarının kafasını meşgul etmiş bir soru ve cevaplanması ancak geçen yüzyılda yaşanan bilimsel gelişmelerden sonra mümkün oldu.
Uzayı gösteren belgesellerde, uzay boşluğunun tamamen siyah olduğunu görürüz. Hâlbuki gökyüzü mavidir. Gökyüzünün renkli olması, dünyanın sahip olduğu atmosferdeki gazlara bağlıdır. Dünyaya ulaşan ışık atmosferden geçerken kırılır ve mavi, kızıl, gri gibi renkler ortaya çıkar. Işığın geliş açısına göre bazen mavi renkleri dağıtıyorlar (diğer frekanslar dağılmadan, dümdüz geçip yeryüzüne vuruyorlar) bazen de kırmızı tonları.
Uzayda ise hava yoktur ve uzay karanlıktır. Nasıl ki biz gece olduğunda gökyüzünü siyah görüyorsak, uzaya çıktığımızda da etrafımızda ne ışık ne de ışığı yansıtacak hiçbir şey bulunmadığı için her yeri siyah, daha doğrusu karanlık görürüz. Odanızın lambası açıkken her şeyin bir rengi var ve şekli belli değil mi? Işığı kapattığınızda birdenbire her şeyin rengi kayboluyor ve her yer siyah oluyor. İşte uzay da karanlık bir oda gibidir. Gezegenlerin renkleri de ancak üzerlerine bir yıldızın ışığı gelirse görülebilir.
Örneğin Ay’dan Dünyaya bakıldığında Ay’ın atmosferi bulunmadığından etraf karanlık görünür. Beyin yakan kısım burada başlıyor, eğer tüm evrendeki milyarlarca yıldız, çevresine ışık saçıyorsa Dünya’dan bakan birinin evreni karanlık değil, aydınlık olarak görmesi gerekmez mi? Fakat bunun böyle olmadığını biliyoruz. Bu durum Olbers paradoksu olarak biliniyor.
Bu paradoks Heinrich Olbers tarafından 1823 yılında ortaya atılmıştır. Bu paradoksu çözmek için çok sayıda açıklama üretildi. Bunlardan en iyisi ve şuan geçerli olan açıklama, evrenin sonsuz olmadığı kullanılarak yapılan açıklamadır. Evren yaklaşık 14.7 milyar yaşında olduğunu biliyoruz yani biz sadece gezegenimize 14.7 milyar ışık yılı uzaklığındaki yıldızları görebiliriz. Yani yıldızlardan çıkan ışık ışınları henüz bize ulaşmış değiller. Uzayın karanlık olmasının bir diğer nedeni ise şu şekilde açıklanır.