Vikingler Savaşlarda Ne Kadar Başarılıydı
Vikingler, İskandinavya (Norveç, Danimarka, İsveç)’dan gelmişlerdir. Vikingler tüccar, kâşif ve savaşçı olarak tüm dünyaya nam salmış, 8. yüzyılın sonlarından 11. yüzyılın başlarına kadar etkin bir şekilde varlık göstermiş denizci bir kavimdi. Ana vatanları olan dağlar, bayırlar ve vadiler tarım yaparak genişlemek için imkan tanımadığından yaşamak için başka yerler aramaya koyulmuşlardır. Ordunun adı Anglo-Sakson Kronolojisinde geçmektedir. Vikinglerin asıl gücü, düşmanlarına yaydıkları korkudan kaynaklanıyordu, çünkü böylece korku ve tehdit altındakiler, savaşmaktansa haraç ödemeyi tercih ederdi.
Oldukça acımasız savaşçılardır ve batı Avrupa’daki ilk akınları oldukça sarsıcı olmuştur. Norveçliler ve DanimarkalIlar, M.S. 700’lerde Kuzey Denizi’nde yol alarak İngiltere ve orta Avrupa’ya akınlarda bulunmuşlardır.
Kiliselere ve kasabalara saldırmışlar, buraları yağmalayarak esirler almışlardır. Akınları paniğe yol açmıştır ve yöneticiler akıncıları altın ile satın almayı denemişlerdir.
Bu davranış, Vikingleri sadece daha fazla saldırmaları konusunda yüreklendirmiştir. İngiltere’de sonunda Wessex Kralı Alfred tarafından ortadan kaldırılmışlardır,
Peki Vikingler nasıl savaşırdı?
İlk Viking akınlarında yalnızca vur-kaç taktiği uygulanmıştı. İç bölgelere yönelik daha büyük akınlar için ise, bir kampı üs olarak kullanmak gerekiyordu, bunun için çoğunlukla nehir ağzındaki bir ada seçilirdi. Örneğin, İngiltere’nin doğu sahilinde yer alan Blackwater Nehri’ndeki Northey Adası, 991 yılının Ağustos ayında iç bölgelere düzenlenecek akınlar için üs olarak kullanılmıştı. Kamp, kazıklardan bir duvar ve hendekle çevrilir ve buraya az sayıda muhafız bırakılırdı; ardından Vikingler, nehir yoluyla ya da, nehir bulunmuyorsa, beraberlerinde getirdikleri veya bölge halkından çaldıkları atlarla iç bölgelere yönelirlerdi. Hedeflerine ulaştıkları zaman, yağmalamak için attan iner ve ancak gerekirse savaşırlardı. Bu akınlar yazın düzenlenirdi, kış gelmeden tekrar evlerine dönerlerdi.