Yağmur su döngüsünün gerçekleşmesini sağlar. Yer yüzündeki sular yağmur sayesinde temizlenir. Yağmur, su döngüsünün devamlılığını sağlar. Yağmur, tatlı sudur. Tatlı su kaynaklarının oluşmasına neden olur.
Şiddetli yağmurdan sonra kaya düşmesine neden olan; yağmur sularının kaya çatlaklarına girerek, donunca genleşip çatlağı da genişletmesidir. Sağanak yağmur yağarken ilk taneler her zaman daha iri olur. Bunun sebebi ise yağmur damlalarının yeryüzüne inmeden soğuk ve nemli hava ile karşılaşmasıdır. Buzlar çözülmeye başladığında bir kaya parçası yarılmaya başlar ve ana kayadan kopar. Gevşek kayalar dağ eteklerini doldurmaya başlar ama aşağı kayanlar genelde küçük parçalardır. Bu gevşek ve kırık kayaya “taş yığını” denir. Bu taş yığınından büyük bir kütle, dağdaki çamurla karışarak aşağı düştüğünde kaya düşmeleri meydana gelir.
Yağmur yağdığında nerelere zarar verebilir
Yağmurun en büyük zararı sel oluşumuna sebep olmasıdır. Seller yüzünden insanlar hayatlarını kaybetmekte ve maddi zarara uğramaktadır.
Bazen ulaşımı aksattığı da görülür. Yağmurlu havalar lastiklerin kayması yüzünden kazalara sebebiyet verebilir.
Çok yağması durumunda bazı tarla bitkilerinin gelişmesini engellemekte ve hatta çürümelerine bile yol açabilmektedir. İncir bitkisinin hasadını fazla yağmur yağması engelleyebilmektedir.
Kışın yağmur yağması sonucu biriken suların buzlanması da insan hayatını olumsuz etkiler.
Çığ düşmesi, yıldırım çarpması kasırga, fırtına ve hortum yağmurun diğer zararlarıdır.