Hava durumunu önceden tahmin etmek için meteorologlar uzun süreli bir eğitimin ardından çok gelişmiş makineler ile çalışmaktadır. Meteorologların bilimsel temelli bu çok önemli çalışmalarının dışında, sadece yağmuru haber veren tuhaf bir hastalık da vardır.
Romatizma denilen bu hastalık, özellikle kolbacak kaslarında ve eklem bölgelerinde (diz, dirsek, bilek) ağrıya sebep olur. Başta eklemler olmak üzere kas, kemik ve bağları tutan romatizma, çok sayıda hastalığı kapsayan genel bir tanımdır. Çoğu zaman soğuk ve yağışlı havalarda hatta yağmur yağmadan önce eklemlerinde sızlar gibi ağrılar hissedenler, yağmurun yağacağını önceden haber veren meteoroloji uzmanı gibi kişiler etrafımızda çoktur. Romatizma hastası olan biri, size kısa bir süre sonra yağmur yağacağını söyleyebilir. Yağmur, havadaki nem oranının artmasıyla oluşur. Romatizma hastalarının ağrıları da aynı sebepten artar. “Ağrılarım arttı sanırım yağmur yağacak” sözü romatizma hastalığı için klasikleşmiş biz sözdür. Bundan dolayı birçok kişi kendini kuru havalarda daha iyi, yağmurlu havalarda ise daha kötü hisseder.
Yani havadaki nem ne kadar çoksa romatizma hastası da bundan o kadar etkilenir ve acı çeker. Bu özellik, yağmuru önceden haber vererek eğlenceli bir şeymiş gibi görünsede romatizma hastalarının çektiği ağrılar çok şiddetli olabilir. Bu kişiler, meteoroloji uzmanı gibi, yağmur yağacağını da söylerler. Genellikle yağar da. Çoğu insan, bu belirtilerin romatizma belirtisi olduğunu düşünüp doktora başvurur. Bu durum hem romatizma hastalarında hem de bilinen bir hastalığı olmayan sağlıklı kişilerde görülebilir.