Yaprak, bitkilerde fotosentez, transpirasyon ve solunumun gerçekleştiği temel organlardır. Gövde ve yan dalların üzerindeki boğumlardan çıkan ve büyümesi sınırlı olan yapılardır. Genel olarak yaprak geniş, yassı, yeşildir. Yazın ağaçlara baktığımızda sadece bir renk görürüz; yeşil. Ama sonbaharda aynı yapraklar bir çok farklı renge bürünür. Yapraklardaki yeşil rengi klorofil verir.
Yaprağın iç katmanı olan mezofil bölümü klorofilce zengin, sık hücre dizileri halindeki palizat özekdokusu ile hücreleri arasında geniş boşluklar bulunan sünger özekdokusunu kapsar. Üst yüzeye, böylece de ışığa, daha yakında bulunan palizat özekdoku hücreleri bulundurdukları yoğun klorofil oranı ile fotosentezin en yoğun yer aldığı hücrelerdir. Yaprakta başka renkler de vardır ancak biz onlan göremeyiz. Normalde gördüklerimiz dışında sarı, kırmızı ve turuncu renk pigmentleri de bulunur. Yaz ayları boyunca klorofillerin yeşiliyle örtülürler. Ancak, yaprak içersindeki klorofiller azalmaya başlayınca, karotenoidlerin parlak turuncu ve sarıları görünmeye başlar.
Yazın sadece klorofilleri görürüz ama hava soğumaya başladıkça yapraklarda depolanan besinler gövde ve dallara doğru çekilmeye başlar. Kışın daha fazla besin üretimi olmadığından klorofil besin fabrikası kapanır ve dağılır. Klorofil kaybolduğunda daha önce görülmeyen diğer pigmentler görünür hâle gelir. Böylece ağaçlar görmekten hoşlandığımız güzel renklere bürünür.