Yavru kuşlar nasıl beslenir? Birçoğumuzun gerek evinde gerek başka yerde beslediği kuşlar bulunmaktadır. Ayrıca dünya çapında yaklaşık 10.000 civarında yaşayan türüyle en kalabalık tetrapod omurgalıları oluştururlar. Kuşlar yumurtalarından çıktıkları zaman o kadar güçsüz ve zayıftırlar ki, uçmaları ve yiyecek aramaları mümkün değildir. Kuşlar yavrularını emzirmediği için anne sütü de ememezler.
Kuşların yavruları doğduktan sonra, anne ve babaları bütün gün yiyecek ararlar. Yetişkin kuşlar, buldukları yiyecekleri hemen yerler. Aslında bu tam olarak yemek sayılmaz.
Kuşların bizden farklı olarak, boğazlarında “kursak” denilen bir bölüm vardır. Bu bölümde biriken yiyecekler yumuşar ve sindirimi daha kolay hale gelir. Kendi beslenmelerinde de kursaklarını sürekli kullanan kuşlar, yavrularını beslemek için yuvaya geldiklerinde bu kısımdaki yiyecekleri geri çıkartarak yavrularının gagasının içine bırakırlar. Henüz kursakları bile gelişmemiş olan yavrular bu sayede yiyecekleri çorba gibi kolayca yutar ve sindirirler.
Yavru kuşlar, anne babaları tarafından çok çok zor terk edilirler. Etrafta anneyi görmemeniz, bebeğin terk edildiği anlamına gelmez. Muhtemelen civarda yemek arıyordur ya da belki korku içinde sizin yavrusuna yaklaşmanızı izliyordur. Yavru kuşları, oldukları yerde rahatsız etmeden bırakmak en doğrusudur. Bir yavru kuşu doğadan kopardığınızda onun uzun yaşama şansı oldukça düşüyor ve bu, yapabileceğiniz en kötü şeylerden biri. Yavru kuşlar, bulundukları yerde anne babalarının gözetimi altında bırakılmalı.
Memeli canlılar dünyaya geldikleri ilk zamanlar kendi ihtiyaçlarını karşılayamadıklarından dolayı bir müddet beklerler. Anneleri tarafından beslenme ve korumalan karşılanarak gençlik çağına kadar devam ederler. Yavru kuşların beslenmesi için süt ve onlann yiyebileceği böcek solucanları toplayarak ağzında yuvalarına götürürler. Kuşlar orada getirilen yiyecekleri tüketerek gelişimlerini sağlamaktadır. Sıvı ihtiyaçlan ise anne kuşun sütünden faydalanılarak gerçekleşmektedir. Kendilerini tehlikelerden koruyarak gelişimini tamamlayana bu şekilde devam eder.