Yusufçuk, odonata takımına ait, kanatlarını dinlenmeleri sırasında yanlara açık olarak yatay tutmalarıyla kızböceklerinden ayrılan bir alt takımdır. Büyük birleşik gözleri, güçlü saydam kanatları, göz alıcı renkleri ve uzunca vücutlarıyla tanınırlar. Vücutları kuvvetli yapıda ve hiçbir zaman düz değildir.
Bilinen 500 dolayında alt türü bulunur ve en çok tropik iklimde yaşarlar. Kimilerinin uçuş hızı saatte 95 kilometreyi bulabilir. Yusufçuk böceklerine Türkçede kız böceği, helikopter böceği de denildiği gibi gövdeleri ince olan türlere iğnecik de denir.
Yusufçuklar genelde güneşli havalarda uçmayı tercih ederler. Görme duyuları çok gelişmişdir. Birbirlerine birleşmiş olan petekgözleri yaklaşık 1000 ayrı “göz”den oluşur. Görme algıları harekete çok duyarlıdır ve gördükleri her şeyi ağır çekimde algılarlar.
Yusufçuk böcekleri, böcekler içerisinde en büyük göze sahip olan türdür. Bu olağanüstü özellikleri sayesinde çok iyi bir avcı olarak bilinirler. Henüz havada iken avlanırlar ve kendi ağırlıkları kadar da besin tüketebilirler. Avını gözüne kestirir, havadayken ona çarpar, ayakları ile yakalayıp güçlü çenesiyle yerler. Yusufçuk böcekleri etoburlardandır. Böceklerle beslenmektedirler. Bu böcekler; sivrisinek, tatarcıklar, arılar ve kelebeklerdir. Doğanın dengesi için bu böceklerin önemi de oldukça fazladır.