Flamingo, uzun, sırık benzeri bacakları olan; kıvrık gagalı ve uzun boyunlu bir kuştur. Flamingolar, çok büyük topluluklar halinde, diğer hayvan ve kuş türlerinin yaşamak için pek tercih etmeyeceği, sıra dışı doğa koşullarının olduğu bölgelerde yaşarlar. Beslenmek için, gagalarını suya batırır, aşağı yukarı sallar ve suyu tararlar. Gagalarının ucunda, lamellas adı verilen küçük, dar ve çapraz levhalar vardır. Aşağı doğru eğik ve kalın uçlu, sağlam gagaları sayesinde en zor koşulda bile yiyeceklerine kolayca ulaşabilirler. Gagalarının içindeki büyük, etli dili suyu lammellas tabakasından süzer; geriye beslenmesi için küçük omurgasız hayvanlar ve bitkiler kalır. Genelde Flamingolar, Yengeç, Artemia, Karides gibi hayvanların yanında, Karınca larvası, ve Yosun yiyerek beslenirler.
Flamingolar dünyanın birçok yerinde, göllere, bataklıklara ve denizlere yakın bölgelerde yaşarlar. Binlerce üyesi olan koloniler hâlinde yaşarlar. Flamingolar enerji seviyesini düşürdüklerinde, vücutlarının ısı dengesini de ayarlarlar. diğer taraftan vücutlarında ısı artışı olduğunda da hemen tek ayak duruşuna geçip, oluşan sıcaklığı düşürmesini de sağlayabiliyor.
Flamingolar, çamurdan oluşan bir yuva yaparak, yılda sadece bir kere çiftleşirler. Dişilerin çoğu, yuvanın üstündeki sığ oyuğa tek bir yumurta bırakır. Flamingolar, savunmasız bir kuş türü olmasından dolayı, genellikle geceleri uçarlar ve üremek için ıssız bölgeleri tercih ederler. Ebeveynler, yumurtayı sıcak tutmak için sırayla üzerine oturur.