Florence Nightingale kimdir nasıl başarılı olmuştur? Evet şimdi sizler için bir başarının öyküsünü kısaca anlatmaya çalışacağız. Bu Hikayemiz’de “Lambalı Kadın” olarak bilinen, modern anlamda hemşirelik mesleğinin kurucusu olan, Florence Nightingale Tanıyalım.
Florence Nightingale Modem hemşireliğin kurucusu olan Florence Nightingale, 12 Mayıs 1820 yılında İtalya’nın Floransa kentinde dünyaya geldi.
Florence Nightingale daha küçük yaşlarda hastahanelerde hastalara yeterince ilgi gösterilmediğini düşünür ve bunu düzeltmek için hasta bakıcı olmak ister. Fakat ailesi ona izin vermez. Hasta bakıcıların hastalarla birlikte pis işler yaptılannı söyler ve karşı çıkar. Çünkü o dönemlerde hasta bakıcılık hiçbir işi olmayan kızların yaptığı pis bir iştir. Ailesine ne kadar basla yapsada kabul ettiremez ve ailesinden ayrılarak hastabakıcı olur. Hasta bakıcılığın kötü imajını silerek onun insanlara faydalı bir meslek olduğunu ispatlamayı kendisine gaye edinir. Projesini ülkenin bakanlarına kadar iletir fakat ülkenin başkanlan buna izin vermez.
Kınm Savaşı’nda yaralanan askerlerin iyileşmemesi ve ilaç yetersizliği yüzünden Nightingale’i ararlar ve bunu bir tek kendisinin düzeltebileceğini söylerler. Böylece 1854 yılında Üsküdar’daki Selimiye Kışlası’nda, Kırım Savaşı sırasmda yaralanan İngiliz askerlerinin tedavi ve bakımını üstlenir.
Kendisi koyu bir hıristiyan olduğu için Müslüman Türk askerlerine el süremeyeceğini söylemiştir. Bilakis böyle yaptığıda tarihçiler tarafından doğrulanmaktadır. Aynca İtalyanca, Fransızca ve İngilizce öğrenmiştir. Savaşın zor koşullannda, gecesini gündüzüne katarak yaralılara baküğı için askerler ona Lambalı Kadın ismini takmışlardı.
Savaştan sonra Londra’da hemşerilik okulu açmıştır. 1907 yılında Liyakat Nişanı alan ilk kadın olmuştur.
1910 yılında hayatını kaybetmiştir. 1961 yılında, Türkiye’de, Şişli’de açılan ilk Yüksek Hemşerilik Okulu’na onun adı verilmiştir. Böylece dünya üzerinde ismini altın harflerle yazdıran ilk hemşire olmuştur. İstanbul’da onun adına bir özel hastane mevcuttur.