1520’lerin ortalarında İspanyol serüvencisi Francisco Pizarro, Güney Amerika’nın batı kıyısını keşfe çıktı. İnka İmparatorluğu’nun, altın ve gümüş hâzineleri hakkında çeşitli efsaneler duymuştu.Peru’daki İnka topraklarını ele geçiren Francisco Pizarro, Avrupa’da bir kahraman olarak gösterilmektedir. Ayrıca Francisco Pizarro; İspanyol kâşifi olarakta biliniyor. Francisco Pizarro 1475 yılında İspanya’da doğdu. 1541’de Lima’daki bir ayaklanma sırasında bir baskında öldürüldü.
Öte yandan Pizarro’nun Peru’da yaptıkları bir vahşet olarak nitelendirilmektedir. Ancak Avrupa’da bir kahraman olarak görülmektedir. Pizarro, Piyade albayı Gonzalo Pizarro’nun sonradan evlendiği bir kadından olan gayrı meşru çocuğudur. Eğitimsiz ve okuma yazma bilmeden büyüdü.
Peru’nun zenginliği ve Hernan Cortes’in Meksika’daki başarılarının ardından Pizarro, İnka İmparatorluğu’nu ele geçirmek için 1524-1526 yılları arasında iki sefer düzenledi. Bu girişim kötü hava koşulları ve diğer elverişssiz şartlar nedeniyle başarısız oldu.
Yaklaşık 1527 yılında, Pizarro ve ekibi, Peru’nun kuzey kıyısındaki Tumbes şehrine vardılar; Peru’ya ayak basan ilk beyazlar onlardı. Pizarro, Tumbes şehrinde, duyduğu efsaneler kadar hazine buldu. 1532’de, yanında 180 kişiyle Peru’ya geri döndü. Bu gruba daha sonra İspanyol askerleri de katıldı.
1533 yılının sonunda, İspanyollar hiç zorlanmadan, İnka başkenti muhteşem Cusco şehri de dâhil bütün Peru’yu fethettiler. Pizarro, 1535 yılında İspanyol hükümetinin Güney Amerika’daki merkezi hâline gelen Lima şehrini kurdu. 1550 yılına gelindiğinde, İspanyollar, Orta ve Güney Amerika’nın neredeyse tamamı ve Batı Hint Aaalarını hâkimiyetleri altına almışlardı. Ispanyol savaş gemileri, Atlantik’ten Avrupa’ya, altın, gümüş ve yağmalanmış hâzineleri taşıyorlardı.