Genetik mühendisliği, bir organizmadaki genleri veya gen kombinasyonlarını değiştiren tekniklere verilen addır. Genetik mühendisliği, genetik analiz yapmak ya da istenilen özellikte canlıları geliştirmek amacıyla, bir tür içinde veya farklı türlere ait organizmaların genleri üzerinde planlı olarak yapılan ve canlılardan sağlanan tıp bilimi işlemlerini kapsamaktadır. Tüm canlı organizmalar, genlerden oluşur. Genler, organizmanın özelliklerini belirleyen kimyasal bilgiler içerir. Genetik mühendisleri, genlerin yalıtılması, çoğaltılması, farklı canlıların genlerinin birleştirilmesi ya da genlerin bir canlıdan başka bir canlıya aktarılması gibi çalışmalarla uğraşırlar.
Genetik uygulamalar temelde insanlar açısından ekonomik bakımdan önemli canlıları ve onların ürünlerinin iyileştirilmesini kapsar. Bilim adamları, bir organizmanın genlerini değiştirerek, o organizmaya ve yavrusuna değişik özellikler kazandırır. Bazı denemeler bir yıl hatta on yıl bile sürebilir. Binlerce yıldır, hayvan ve bitki yetiştiricileri, yararlı gen kombinasyonları üretmek için değişik üreme yöntemleri kullandılar. Bu “gen mühendisleri”, ekonomik açıdan önemli olan birçok çiçek, sebze, tahıl, inek, at, köpek ve kedi cinslerinin karışımlarını ürettiler.
Araştırmacılar, tıp, sanayi ve tarımda, genetik mühendisliğinin kullanılabileceği birçok alan bulmuşlardır. Gelecekte de birçok yeni kullanım alanı açılacağı tahmin edilmektedir.