Gözyaşının çoğu gözdeki gözyaşı bezlerinde üretilir. Her yörüngenin üst, dış köşesinde bir gözyaşı bezi vardır. Kişi gözünü her kırptığında göz kapakları gözün üstünde mukoza ve iris gözyaşından oluşan yumuşak bir tabaka yayar.
Bu sıvı daha sonra kapaklardaki küçük kanallara akar. Kanallar her yörüngenin aşağı, iç köşesindeki bir kese olan gözyaşı kesesine doğru gider. Gözyaşı kesesinden, mukoza ve gözyaşı burnun içine giden bir geçide girer. Ağlayan bir insanın aşırı gözyaşını dışarı taşıyan bu sistemi temizlemesi için burnunu silmesi gerekir.
Konjonktiv, göz kapaklarının içinde kalan ve gözün beyaz kısmının önüne uzanan bir zardır. Gözü yağlayan renksiz, yapışkan bir sıvı olan mukozayı üretir. Konjonktiv ayrıca gözyaşı da üretir ve böylece gözün temizlenmesine yardımcı olur.
İrisin ortasında siyah bir daireye benzeyen yuvarlak göz bebeği bulunur. Göz bebeğinin büyüklüğü göze giren ışık miktarını düzenler. İristeki iki kas göz bebeğinin büyüklüğünün ışık seviyesine göre kendisini ayarlamasını sağlar.