Hayatımızda sık sık kulladığımız günlük nezaket ifadeleri okulda, evimizde, hatta iletişim kurarken bile bu ifadeler, yapılan bir iyilik karşısında veya işlenilen bir hata karşısında söylenir. Nezaket, “başkalarına karşı incelikli ve saygılı davranma, incelik, naziklik” demektir. Bunun için her zaman nazik ve kibar olmalı büyüklerimize karşı saygılı bir tutum içinde olmalıyız. Bu nedenle yapmamız gereken ilk şey nezaket kurallarını öğrenmek olmalıdır.
Nezaket İfadeleri…
- Teşekkür ederim
- Size çok teşekkür ederim
- Rica ederim (lütfen)
- Bir şey değil, rica ederim
- Merak etmeyin
- Özür dilerim
- Sizden özür dilerim
- Önemli değil (Zararı yok)
- Rahatsız ettiğim için özür dilerim
- Sizi bir dakika rahatsız edebilir miyim
- Bana bir iyilik yapabilir misiniz?
- Buyurun, rica ederim(lütfen)
- Lütfen, içeri girin.
- Lütfen, sizi dinliyorum
- Bir dakika bekleyin lütfen
- Bana yardım edebilir misiniz?
- İzin verirseniz…
Okulumuzda kullandığımız nezaket ifadeleri;
– Pardon
– Teşekkür ederim
– Rica ederim
– Buyurun
– Lütfen
– Önemli değil.
– Hoşgeldiniz
– Nasılsınız
– Güle güle
– İyi günler
– Merhaba
– Alır mısınız?
– Hayırlı olsun
– Özür dilerim
– İyi dersler
– Günaydın
– Hayırlı olsun
– Memnun oldum
– Elinize sağlık
– Verir misiniz ?
– Geçmiş olsun.
– Hoşçakalın
– İyi yolculuklar
– Başarılar dilerim
– Sıhatler olsun
– Güle güle kullan vs.
Nezaket İfadeleri Nelerdir?
Nezaket ifade eden bir takım hareketler ve sözler ihmal edilmemelidir. Bunlar lütfen ve teşekkür sözcükleri başta olmak üzere, insanların isimlerini unutmadan onlara isimleriyle birlikte hitap etmek ilgi yoğunluğunu hissettirecektir. Karşılama esnasında ayağa kalkmak gerekir, medeni her insan konukları ve arkadaşlarını uğurlarken ve karşılarken ayakta bulunulması gerektiğini bilir. Selamlama her karşılaşma esnasında ihmal edilmemesi gereken davranıştır. Konuşmaya başlamadan önce çok kısada olsa karşılıklı selamlaşmak aradaki mesafenin daha kısa süre aşılmasını kolaylaştıracaktır. Selamlama konusunda küçükler büyük olanlara, araçta olanlar yayaları, yürüyenler oturanlara selam vermelidirler.
Nezaket Kuralları Nelerdir?
Günümüzde telefon yaşamımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Karşılama ve hitap tarzı oldukça önemli karşıdaki insanı fazla oyalamak yerine selamlamadan sonra kendimizi ifade etmemiz gerekir. Karşıdaki insanın gereksiz yere zamanın çalmamaya özen göstermeliyiz. Telefonu aceleyle kapatmaya çalışmak kabalık olacaktır. Bütün sohbetlerde iyi bir dinleyici olmak önemlidir. Bu durum karşımızdakine karşı ilgi olduğumuzu belirleyecektir. Yapılan hatalar ve istenmeyen durumların ortaya çıkması konusunda özür dilemek bir erdemdir, gerektiği zaman özür dilemek gerekir. Aynı şekilde karşımızdaki insanların özür dilemesi durumunda anlayışla yaklaşmak gerekir.
Nazik Olmanın Yolları
Yaşantımıza çeki düzen vermek insanlarla sıcak ilişkiler kurmak için nezaket son derece önemlidir. Bunun için karşıdaki insanların haklarına saygı gösterilmelidir. Planları sürekli ertelemeyi alışkanlık haline getirmek karşı tarafta güvensizlik oluşmasına neden olabilir. Ben teşekkür ederim, Rica ederim, Bir şey değil, Estağfurullah, Beni mahcup ediyorsunuz, sözlerini duymak kulağa hoş gelecek çevremizdeki insanların gönüllerini fethetmek için gereken sözlerdendir. Kişi emri altında olanlara dahi aynı şekilde onur kırıcı sözler sarf etmeden, yapar mısınız, gelir misiniz ve ilgilenir misiniz gibi sözler demek daha etkili ve karşılıklı güven duygusunu arttırabilecektir.
Nasıl Nazik Konuşulur?
Konuşmada ölçü son derece önemlidir. Herkesin konuşma tarzı farklıdır ancak her konuşma tarzında bir ölçü bir nezaket olmalıdır. Tıpatıp başkalarını rol model alarak konuşmaya çalışmak yapmacık davranıldığını ortaya koyacaktır. Konuşulurken seçilen kelimelere özen gösterilmelidir. Gereksiz ve kaba cümlelerin yavaş yavaş dağarcığımızdan çıkarılması ile birlikte sevgi ve saygıyı daha güçlü bir şekilde ifade eden cümleler önemlidir.