Hayvan göçü, binlerce yıldır insanların ilgisini çekmektedir. Hayvanlarda da çeşitli sebeplerden dolayı göçe rastlanmaktadır. Farklı hayvanlar farklı sebeplerle göç ederler. Bazıları besin bulmak için bazılarıysa üreme bölgelerine ulaşmak için yolculuğa çıkar. Bazıları da yaşam koşulları değiştiğinde bulundukları ortamı terk ederler. Her ne kadar farklı amaçlarla gerçekleştirilse de hayvanların göçlerinde çok önemli bir ortak nokta vardır: En küçüğünden en büyüğüne kadar her hayvanda ve her göç türünde muazzam bir plan ve yetenek vardır.
Ren geyikleri göçmen hayvanlardır. Kuzey Amerika Ren geyikleri karada göç eden hayvanlar arasında en uzun seyahatleri gerçekleştirenlerdir. Soğuk kuzey bölgelerinde sürüler hâlinde yaşarlar ve likenlerle beslenirler. Ren geyiklerinin göçlerinin amacı mevsimlere göre değişir. İlkbaharda kışlık alanlardan yavrulama alanlarına doğru göç ederler.Her sene, kar yağdığında, yiyecek kaynakları karlara gömüldüğünde, güneydeki sıcak bölgelere göç ederler. Karlar eridiğinde tekrar kuzey bölgelerine geri dönerler.
Kurak bölgelerde yaşayan ren geyikleri, yazları Arktik tundralarda, kışları ise tundraların güneyindeki her mevsim yeşil olan ormanlarda geçirirler. Bu ren geyikleri, Alaska’nın batısından,Grönland’ın batısına kadar olan bölgede görülür. Batidakiler, geniş sürüler hâlinde yaşarlar ve günlerce dolaşırlar.
Otlama alanlarını tüketmezler çünkü, durmadan bir yerden başka bir yere hareket hâlindedirler. Yazın, genellikle ot ve bazı çalıların yapraklarını yerler; kışınsa, ana besinleri likenlerdir.
Hangi Hayvanlar Göç Eder?
Hayvanlar âleminin tüm ana dallarında göç eden hayvanlar bulunur. Bu ana dallar balıklar, kabuklular, iki yaşamlılar (amfibiler), sürüngenler, böcekler, memeliler ve cıvık mantarlar gibi çeşitli taksonları içerir (Bowlin ve ark. 2010). Bazı yolculuklar sırasında kat edilen mesafe ve bu yolculukların gerçekleştiği irtifa tek kelimeyle şaşırtıcıdır (Tablo 1). Bir kuş, böcek ve memelinin gerçekleştirdiği göçlere yakından bakalım.