Hayvanlar arasındaki ilişkiler birçok kere tartışma konusu olmuştur. Onun için Hayvanlar nasıl iletişim kurar gibi sorular çok merak edilmiştir. Bu nedenle bu gün hayvanların iletişim kurmada kullandıkları bazı sinya veya ses çeşitlerini anlatmaya çalışacağız.
Hayvanlar, aralarında haberleşmek için çeşitli usuller kullanırlar. Bu bazan sesle, bazan hareketle, bazan da koku, renk veya ışık sinyalleriyle gerçekleşir. Mesela Su samurları, aralarında anlaşmak için çeşitli sesleri kullanır. Her türün bir uyarı sesi vardır. Su samurları duygularını diğerlerine iletmek için, cıvıltı, çığlık ve cıyaklama gibi sesler çıkartır.
Biz insanlar bile kendi aramızda bütün haberleşme, bağlantı sadece kelimeler aracılığıyla değildir. Bazen beden dili ile birbirimizle iletişim kurabiliyoruz. Bu sebeple Hayvanlar birbirleriyle konuşamasalar da, belli işaretler ve seslerle anlaşır. İnsanlar, öfkelerini göstermek için farklı ifadeler kullanırlar, ilgisizliklerini göstermek için omuzlarını silkerler; kafalarını “evet” veya “hayır” anlamında sallarlar, el hareketleri ile konuşurlar vb.
Tabi şurda şunada dikkat etmek lazımdır, Hayvanların nasıl bir duygu ile bu acıları yaşadıkları insana kıyaslanmamalıdır. Hayvanlarda ebedilik veya sonsuzluk gibi bir bilinç algısı olmadığı gibi, yaptıkları işin suç veya kötülük olduğuna dair de bir anlam algıları söz konusu değildir.
Kısaca olarak şöyle diyebiliriz. Birçok hayvan aynı şeyleri ifade etmek için sesleri ve işaretleri kullanır. Örneğin dişi anne tavuk, yüksek bir sesle gürültü çıkardığında; yavru tavuklar, annelerinin onları bir tehlikeye karşı uyardığını anlarlar. Bağıran maymunlar, aslında bölgelerini koruma altında tutmak için bağırırlar ve bil bir uyan niteliğindedir. Hayvanlar ayrıca kokuları kullanarak da iletişim kurarlar.