Her işin başı sağlık; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.
Her işin başı sağlık.
İnsanın yapacağı her iş, önce vücut sağlığına bağlıdır. Sağlık olmazsa hiçbir iş yapılamaz. Sağlıklı bir insan mutlu olur; sağlıksız insanlar ise “neden bende böyle değilim?” diye kendisine sorular sorarak tamamen hayata küsmeye yüz tutarlar. Sağlıklı kişiler her iş ve dünya işleri için kendini hazır olarak bulurken sağlıksız kişiler seçici olmak zorundadır.
Kısaca anlamı : İnsanın yapacağı her iş, vücut sağlığına bağlıdır. Sağlık olmazsa hiçbir iş yapılamaz.
Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Babam bize hep her işin başının sağlıklı olabilmek olduğunu nasihat ederdi
Açıklama ve kompozisyon : Dünya çeşitli nimetlerle doludur. Lakin unutulmaması gereken bu dünya da en güzel ve önemli olanlardan birisi sağlıktır. Bir insanın bu hayatta sahip olduğu hiçbir şey sağlıktan daha kıymetli olmamaktadır. Sağlık durumu iyi olan biri dünyanın en mutlu insanıdır. Velev ki bu kişi yoksul olsun. Sağlığı bozuk olan kişi, dünyanın en mutsuz insanıdır. Velev ki büyük servetlerin sahibi olsun. İnsanlar, her şeyi sağlıklarını korumak için yaparlar.
Atalarımızında dediği gibi “Her işin başı sağlıktır.” Sağlıklı olmadığımız zaman yediğimiz her bir lokma, içtiğimiz her bir yudum su, zehir olur bize. Sağlıklı değilseniz bir şeylerin zevkini alamaz, her şey tatsız tuzsuz gelir size. Mesela sağlıklı bir kişi yeme-içmesine dikkat etmeyip, temizliğine dikkat etmeyip, yaşıyorsa hasta olduğu zaman sağlığının kıymetini anlayacaktır. Ne çare ki bazen iş işten geçmiş olur. Kendi yaptıklarımızın ya da yapmadıklarımızın, ihmal ettiklerimizin bedelini ödüyoruzdur. Fakat bazı hastalıklar vardır ki bazen doğuştan olur bazense sonradan. Ne kadar önlem alsanız da ne kadar dikkat etseniz de sizi yakalar. Bu durumda ise kendinle barışık olmak en güzelidir. Psikolojik olarak hem kendini daha iyi hissetmesine hem de daha çabuk iyileşmesine olumlu bir katkıda bulunur. Ayrıca Peygamber efendimiz “İki nimet vardır ki, insanların çoğu bunda aldanmıştır: Sıhhat ve boş vakit.” (Buhari, Rikak 1; Tirmizi, Zühd 1; İbn Mace, Zühd 15)
Kısacası, dinimiz vaktin ve sıhhatin doğru değerlendirilmesini istemektedir. Zira ömür sermayesi bir defa kullanılabilmektedir. Her şeyden önce sağlığımızı ve zamanımızı nasıl kullandığımızı gözden geçirmeli, hatalarımız varsa bunların telafisini yapmak için hâlâ zamanımız olduğuna sevinip şükretmeli ve bundan sonra sahip olduğumuz bu iki eşsiz nimeti daha özenli kullanmanın yollarını aramalıyız. Diğer nimetlerle birlikte bize bahşedilen “zaman”ı nasıl kullandığımızın da hesabını vermekle yükümlü olduğumuzu asla unutmamalıyız.
Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net