Hint domuzu aslında domuz değildir. Kobay (Hint Domuzu); Memelilerin kemirgenler takımından tavşana benzeyen, ondan daha küçük bir hayvandır. Bir defada, ikiden sekiz taneye kadar yavru doğururlar. Büyüklükleri 25-26 cm’dir ve yaklaşık 0.5 kg ağırlığındadır. Büyük bir kafaları, küçük kulakları ve kısa bacakları vardır. Değişik renklerde olan çeşitleri vardır. En çok kırmızı, kahverengi, beyazdır. Kulakları çok küçüktür, kuyrukları yoktur.
Kendi doğal ortamında yaşayan çoğu Hint domuzunun uzun, kaba, kahverengi veya gri tüyleri vardır. Hayvan besleyicileri tarafından beslenen ve cinsi karıştırılan Hint domuzlarının, değişik yumuşaklıkta; siyah, kahverengi, kırmızı veya beyazın herhangi bir kombinasyonundan oluşan kürkü vardır.
Çoğu yabani Hint domuzu türleri 5’li ya da 10’arlı gruplar hâlinde yaşarlar. Yeşil düzlüklerde, orman kenarlarında, bataklıklarda veya kayalık arazilerde yaşarlar. Toprağa veya kayalara yuvalar yapar ve gün boyu burada kalırlar. Bazen diğer hayvanların terk ettikleri yuvalan kullanırlar. Genelde geceleri hareket eder ve bitkilerle beslenirler. Çok korkaktırlar. Korktuklarında cıyaklamaya benzer çok yüksek sesli bir gürültü çıkarırlar.