İnsanların birçok yönüyle ineklerden faydalanması oldukça çoktur. Lakin bazılarımız İneklerin kaç midesi vardır? diye merak edilmektedir.
İnek kocaman uslu bir hayvandır. Genelde inekleri besleme şekli, saman, ot gibi kaba yem ile karıştırılan, yoğun yemlerden oluşur. Yoğun yemler, özel vitamin ve mineral içeren küspe ve tahıl karışımıdır. Miktarı ise ineğin özelliklerine göre değişmektedir.
Yukardaki soruya gelirsek, ineklerin 4 tane midesi varmıdır soruna, Hayır yoktur. İneklerin dört odadan oluşan bir tane midesi vardır. Bu şekildeki bir mide; ineklerin, geviş getirme olarak bilinen, yuttukları yiyeceği tekrar çiğneyip tekrar yutma işlemini yapmalarını sağlar.
Bu tür hayvanlara, geviş getiren hayvanlar denir. Midenin odaları sırayla, Midenin bu dört kısmı; Şirden (Abomasum), İşkembe (Rumen), Börkenek (Retikulum) ve Kırkbayır (Omasus)’ dan oluşur. Her oda, midede bulunan maya ve bakteri gibi çok sayıda mikroorganizmanın yardımıyla sindirime yardım eder. Dördüncü oda “gerçek mide”dir ve insanların ve geviş getirmeyen diğer memeli hayvanların mideleri gibi bir işleve sahiptir.
İnek, koyun, keçi, deve, geyik, zürafa gibi canlılar geviş getirirken at, eşek, domuz ve katır geviş getirmez. Geviş getirmeyen otçul memelilerde ince bağırsak daha uzundur. Otçul memelilerden geviş getirenlerde selüloz sindiren mikro organizmalar işkembede, geviş getirmeyenlerde ise kör bağırsakta bulunur.